Karlovy Vary: Muzeum zve na dvě přednášky

Muzeum Karlovy Vary pořádá v tomto týdnu dvě přednášky - ve čtvrtek 16. března v karlovarském muzeu s názvem "Podsvětní policie boha mrtvých - ochranní démoni v šachtových hrobkách v Abúsíru" a v sobotu 18. března v muzeu Královská mincovna v Jáchymově to bude přednáška "Liščí vrch u Velichova a ostatní slovanské hrady Karlovarska".

dezinfekce

V přednášce Podsvětní policie boha mrtvých se Renata Landgráfová z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zaměří  na egyptská božstva – démony, ale i další ochránce tak, jak se s nimi egyptologové setkávají v abúsírských šachtových hrobkách Sajsko-perské doby.

S každou mumifikací těla zemřelého byla každá balzamovaná část těla rituálně navracena zemřelému a noc po ukončení mumifikace, kdy nehybné mrtvé tělo čekalo na pohřeb, představovala obzvláště nebezpečné období, kdy bylo tělo ohrožováno všemožnými nepřátelskými silami. K ochraně těla sloužil rituál noční vigilie, během nějž byli vzývání různí ochranní bohové – démoni. Ti byli rovněž zvěčňováni v pohřebních komorách poblíž mumie zemřelého, kde ji chránili na věky.

V přednášce v Královské mincovně představí Filip Prekop z Národního památkového ústavu v Lokti opevněné osídlení Liščího vrchu u Velichova na úpatí Krušných a Doupovských hor, které patří ke vzácným památkám našeho kraje na období raného středověku, v němž se formuje nepřetržité osídlení celého Karlovarska trvající dodnes. Společně s ostatními lokalitami Horního Poohří poskytují obrázek o tomto dynamickém období a jeho vazbách na okolní regiony.

Lokalita je od poloviny 20. století chráněnou kulturní památkou, přesto dlouho panovaly spory o samotném časovém a kulturním zařazení zdejšího opevnění, stejně jako rozsahu a intenzitě osídlení. Právě získání odpovědí na tyto otázky je hlavním cílem současných výzkumů, které zde Národní památkových ústav, ú. o. p. v Lokti od r. 2019 v rámci své vědecké činnosti provádí.

Obě přednášky začínají vždy v 17 hodin.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy