Karlovy Vary: Návrat dřívější Vřídelní kolonády je nereálným snem

Obyvatelé Karlových Varů budou opět hlasovat o vzhledu Vřídelní kolonády. Aktivisté ve městě sesbírali dostatek podpisů pro vyhlášení místního referenda a splnili všechny zákonné podmínky, zastupitelstvo proto muselo referendum vyhlásit.

dezinfekce

Bude se konat společně s prvním kolem lednových prezidentských voleb. Vedení města ale už dopředu upozorňuje, že návrat původního vzhledu Vřídelní kolonády, která byla postavena podle architektů Fellnera a Helmera, je v současné době nereálný.

„Je třeba otevřeně říci, že město na takovýto projekt nemá a v nejbližší době nebude mít finanční prostředky. Odhadované náklady se pohybují kolem jedné miliardy korun a to je opravdu astronomická suma,“ vysvětluje primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová.

Její slova potvrzuje i první náměstek Tomáš Trtek, který připomíná, že město stojí před velmi zásadní rekonstrukcí Chebského mostu, na kterou pravděpodobně naváže rekonstrukce mostu Ostrovského. „Obě tyto akce jsou nezbytně nutné pro zajištění plynulosti dopravy v krajském městě. Náklady na opravu Chebského mostu jsou již nyní odhadovány na více než tři sta milionů korun, což bude pro městský rozpočet velmi náročné,“ popisuje náměstek jednu z nejzásadnějších investičních akcí, která město bezodkladně čeká nejpozději na konci roku 2024.

Plánů a vizí má samozřejmě současné vedení města mnoho. Vše je ale podmíněno aktuální a budoucí ekonomickou situací, cenami energií a například i návratem lázeňských hostí do Karlových Varů na dlouhodobé léčebné pobyty. „Ať už referendum dopadne jakkoliv, tak dopředu říkáme, že návrat původního vzhledu Vřídelní kolonády, do jejíž opravy byly nedávno investovány desítky milionů korun, je za současných podmínek nereálným snem,“ konstatuje primátorka Karlových Varů. 

Vedení karlovarské radnice pak také připomíná připravený projekt Divadelního korza, který má v budoucnu zatraktivnit lázeňské území od Císařských Lázní až po zmiňovanou Vřídelní kolonádu. 

„Chceme, aby bylo naše město atraktivní a lákavé. Máme připraveny projekty nejen na revitalizaci lázeňského území, ale například i na stavbu parkovacích domů a mnoho dalšího. To vše bude stát stovky milionů korun, které budeme žádat z nejrůznějších dotačních titulů. O bourání současné Vřídelní kolonády a stavbě nové ale nepřemýšlíme a v následujících letech ani přemýšlet nebudeme,“ uzavřel náměstek primátorky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy