Karlovy Vary: Studie zhodnotila plánované investice do letiště (TV Západ)

Spolek Sdružení Karlovarského kraje pro rozvoj leteckých linek nechalo zpracovat tzv. dopadovou studii plánované investice do karlovarského letiště. Auditorská a poradenská společnost měla za úkol posoudit návratnost chystaného rozšíření a prodloužení ranveje a další provozní infrastruktury.

dezinfekce

„Abychom věděli, jestli při odhadované investici, která je někde kolem 1,2 miliardy korun, je vůbec návratnost těchto peněz do veřejných rozpočtů. A bavíme-li se o veřejných rozpočtech, tak samozřejmě nemám na mysli jenom ten krajský, ale i státní a pochopitelně i obecní rozpočty. Firma KPMG, která to pro nás dělala, patří mezi renomované světové firmy, tak spočítala, že návratnost by měla být zpátky zhruba do deseti let, což je při takovéhle investici, o které se bavíme třeba na dalších 50 let, velmi zajímavé a velmi dobré,“ popsal neuvolněný zastupitel Karlovarského kraje Jan Bureš. 

Dopadová studie počítá s generováním až 500 nových pracovních míst v Karlovarském kraji. Do financování by mohl kromě veřejných rozpočtů vstoupit i soukromý sektor. Letiště po dokončení dálnice do Prahy získá výhodu díky své poloze. 

„V okamžiku, kdy bude dodělaná D6, tak jsme v Praze za méně než hodinu a letiště Václava Havla je pro nás výhodně postavené právě na tom západním cípu Prahy. To znamená, tak, jako je dnes běžně člověk zvyklý, že na letiště jede hodinu, vezměte si, když někam letíte na dovolenou, tak vás pak autobusem vezou hodinu i více do té příslušné destinace, tak samozřejmě především v okamžiku, kdy se bude v Praze stavět ta paralelní dráha, bude provoz Letiště Václava Havla výrazným způsobem omezen, no a to je přesně šance právě pro letiště Karlovy Vary. A samozřejmě i do budoucna, i když ta paralelní dráha už bude v Praze fungovat, tak si od toho slibujeme především samozřejmě podporu a další linky, které které k nám budou létat,“ nastínil Bureš

Kromě této zásadní rozvojové aktivity letiště, o které bude rozhodovat až nové Zastupitelstvo, se připravují se i další menší investice. Například do opravy střech, které umožní i využití fotovoltaiky.

„Rekonstrukce střech v areálu letiště se týkají jednak té staré historické odbavovací haly a jednak hangáru nebo budovy, kde dneska sídlí letecká škola – F Air. Jednak ty střechy tu rekonstrukci potřebují a jednak je to nezbytnou podmínkou pro instalaci fotovoltaických elektráren, které tam už máme naprojektovány s návratností investice 3 roky. Ta celková rekonstrukce těchto dvou střech vyjde na necelých 12 milionů korun a bude probíhat v průběhu letošní sezóny,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Dalším projektem, jenž by se měl uskutečnit v příštím roce je rozšíření parkovacích ploch u letiště. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy