Karlovy Vary: Vzniknou expozice v Císařských lázních (TV Západ)

Revitalizace národní kulturní památky Císařské lázně v Karlových Varech kromě samotné budovy a výstavby koncertního sálu řeší také další související projekty. Například muzejní expozici lázeňství a mobiliář.

dezinfekce

"My se vlastně z Odboru kultury věnujeme právě té další, následující části a to je zajistit budoucí provoz Císařských lázní až bude dokončena rekonstrukce stavební. Rada (Karlovarského kraje) na svém posledním jednání schválila zadávací podmínky pro vyhlášení veřejné zakázky, která se bude věnovat projektu muzejní expozice lázeňství. Jinak tento objekt, Císařské lázně, bude mít několik okruhů, kde bude představován i jako sám objekt, protože je plný mnoha uměleckými díly. A tato muzejní expozice bude instalovaná v prvním nadzemním  podlaží. A bude v celé té tzv. podkově instalována a Rada schválila dvě části této zakázky a ta se bude týkat mobiliáře, audiovizuální techniky a dalšího zařízení a poté ta druhá část se bude týkat samotného obsahu a grafiky," uvedla členka Rady Karlovarského kraje pro oblast kultury a památkové péče Oľga Haláková. 

Rozsáhlý materiál klade důraz i na atraktivitu expozicí, které mají být v současném trendu zaměřené na multimedialitu a zároveň pohledy do historie i přírodní podstatu lázeňské péče. Dalším bodem bude 18 historických lázeňských koupelen. 

"Zůstává nám ještě příprava na veřejnou zakázku tzv. vzorových koupelen, protože ta myšlenka byla zachovat ty koupelny v té podobě, v jaké byly když se zřizoval ten objekt a čemu sloužil. Takže tam je snaha vrátit tam to původní vybavení a vše, aby byla nabídnuta taková atmosféra původního prostoru, který sloužil lázeňství. A v těch dalších prostorách budou ty koupelny tak, jak byly zachovány dobově se všemi svými změnami, které tam proběhly. A plus bude tam nový obsah," dodala Haláková. 

Náklady na zřízení unikátních expozic má vyjít zhruba na 70 milionů korun. Kompletní rekonstrukce Císařských lázní, která má skončil v polovině příštího roku, dosáhne úrovně 1,4 miliardy korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy