Kde sehnat peníze na rozjezd či rozšíření podnikání?

Jednou z možností, kde sehnat peníze na rozjezd i rozšíření vašeho podnikání je bankovní úvěr. Rozhodně se však nejedná o jedinou možnost, která se dnes podnikatelům nabízí. Jaké všechny zdroje můžete využít? Pojďme se na ně podívat.

dezinfekce

Crowdfunding – získejte peníze na svůj projekt přímo od lidí

Crowdfunding je velmi oblíbený nástroj pro získání financí, který vám pomůže už před rozjezdem zjistit, jestli je o vaši službu či produkt vůbec zájem. Jak to funguje? Na první pohled je to jednoduché. Stačí si založit projekt na některé z platforem, které se crowdfundingem zabývají.

Druhá věc je však skutečně peníze získat a za tím už je spousta práce s marketingem – lidi, které o peníze žádáte, musíte totiž nejen oslovit a dostat se do jejich podvědomí, ale také je patřičně nadchnout, aby měli zájem vaši vizi finančně podpořit.

Svým způsobem se jedná o druh předprodeje, a tak je k tomu potřeba i přistupovat.

Bankovní úvěr

Bankovní úvěr je tradičním způsobem, jak získat peníze na podnikání. Na rozdíl od minulosti dnes už není takový problém bankovní půjčku pro podnikatele získat. Stále však budete potřebovat finanční výkazy, které banku přesvědčí, že se jí investice do vašeho podniku vyplatí.

Bankovní úvěr je vhodnou variantou spíše na rozšíření podnikání. Začínající podnikatelé, kteří hledají peníze na rozjezd podnikání, to budou mít u banky trochu komplikovanější a částka, kterou vám v takovém případě banka nabídne, nemusí pokrýt všechny vaše potřeby.

Čerpejte peníze z vlastních zdrojů

Tato varianta vám také pomůže především s růstem. Sáhnout do vlastních zdrojů je však možná tou nejlepší možností, které můžete využít. Jak na to?

Ideální je pustit se do procesně personálního auditu. Zjistěte, kde vám peníze odtékají zbytečně a zefektivněte výrobní procesy. Samozřejmě se neobejdete ani bez toho, abyste si udělali pořádek ve firemních financích.

To všechno vám samozřejmě neposkytne peníze na podnikání ihned – naopak se jedná o běh na dlouhou trať. Potřebujete peníze rychleji? Zkontrolujte, které faktury jsou po splatnosti a nechte si je proplatit například fintechovým startupem Cashbot.

V podnikání vám mohou pomoci i investoři

Jednou ze zajímavých možností je také oslovení investora. Zvlášť u nás jich však není mnoho a všichni si projekty, které podpoří, pečlivě vybírají. Nevýhodou tohoto postupu je samozřejmě ztráta určitého podílu ve firmě a rozhodování o dalším vývoji společnosti tak už nebude jen na vás. Na druhou stranu od investora můžete kromě financí získat i know-how, které je k nezaplacení.

Komerční sdělení - Zdroj textu a obrázku: Inzerent

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy