Smyslem soutěže je zviditelnit kvalitu potravinářských a zemědělských výrobků a upozornit na úsilí malých a středních výrobců o udržení tradic a úrovně produktů.
Výrobci mohou své produkty přihlašovat do soutěže od 14. do 31. března 2022. „Víme, že i naše farmáře a potravinářské producenty zasáhla opatření spojená s koronavirovou nákazou, řada trhů a dalších akcí, kde své výrobky nabízeli, se vůbec neuskutečnila. A právě proto chceme vyzdvihnout tyto kvalitní a chutné produkty a obrátit na ně pozornost spotřebitelů. Navíc současný trend, kdy lidé hodně dbají na domácí původ produktů, je čím dál silnější. Značka kvality by pak těmto výrobkům mohla usnadnit cestu k zákazníkovi,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Karel Jakobec.
Soutěžit se bude v pěti kategoriích. Do soutěže mohou přihlašovat své výrobky malé a střední potravinářské podniky s počtem maximálně 250 zaměstnanců. Zemědělský nebo potravinářský produkt z Karlovarského kraje, který se chce ucházet o značku kvality, musí mít hlavní surovinu zcela tuzemského původu. Po přijetí přihlášek bude následovat jejich kontrola, hodnocení přijatých výrobků odbornou komisí a slavnostní vyhlášení výsledků, které se uskuteční v červnu 2022.
Značku „Dobrota Karlovarského kraje“ uděluje formou certifikátu hejtman Karlovarského kraje na základě výsledků hodnocení hodnotitelské komise. V loňském, pátém ročníku, bylo do soutěže přihlášeno 15 producentů s 39 výrobky.
V roce 2022 se soutěží v těchto kategoriích:
1.Masné výrobky
2.Mléčné výrobky
3.Pekařské a cukrářské výrobky
4.Alkoholické a nealkoholické nápoje
5.Ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě
V každé kategorii budou vyhodnocena první tři místa.
Zdroj: Krajské listy