Kraslice: Dechovka zněla sady, zahrála i Moravanka (TV Západ)

V sobotu 25. září se v Městských sadech v Kraslicích uskutečnily Svatováclavské slavnosti a oslava devadesátin dirigenta a skladatele Jana Zmrzlého. Odpoledne plné dechové hudby uspořádala místní hudba Horalka. Ta se o zdejší areál na Domácím vrchu od roku 2000 stará a snaží se navrátit život do tohoto dříve nejoblíbenějšího společenského místa pod širým nebem.

dezinfekce

Početnému publiku se představila Městská dechová hudba Kynšperk nad Ohří v čele s kapelníkem a oslavencem Janem Zmrzlým. A došlo také ke křtu CD nahrávky, jejímž kmotrem se stal Ladislav Gerendáš. 

"Milý kompaktní disku, poslouchej mě, kmotra svého. Všechno dobré, nic od zlého. Hraj nám, ať už dolce nebo vivo, ale ať nám s tebou chutná pivo. Od země hraj, zvedej k tanci, ať tancují Chodové, Ohaři i Maďaři, včelaři i Papuánci. To vše ti přeji za nás za všechny," popřál nahrávce i autorovi slavný trumpetista. 

"Je to krásné, když se někdo dožije 90. let. Tak to jsou lidé, kterých si vážíme, kteří něco pro muziku udělali. Vždy jsme z takových lidí měli respekt, protože to byli perfektní muzikanti. My, jako mladí kluci, jsme z nich měli vždy respekt a snažili jsme se jim vyrovnat," komentoval křest kapelník Horalky Josef Novotný.

"Já si myslím, že přišla doba, aby, když jsem nějaké ty písničky složil, se dostaly na veřejnost a udělaly lidem radost. CD mám udělané dvě. To jedno jsme křtili dnes, druhé – teprve budeme dodělávat zpěvy. No a mohu pak udělat ještě další, protože skladeb mám 47," uvedl oslavenec Zmrzlý. 

Padesátku písní hodlá autor pokořit. K jeho narozeninám mu kromě řady gratulantů, mezi nimiž nechyběl ani starosta Kraslic Roman Kotilínek nebo starostka Sokolova Renata Oulehlová, přijely popřát také mažoretky kynšperského orchestru.

"Jsem strašně překvapen. Nečekal jsem takovou odezvu. Nejvíce mě překvapily holky, moje mažoretky, se kterými jsem procestoval Evropu a prožili jsme strašně krásné chvilky," dodal kapelník Jan Zmrzlý. 

Od Ladislava Gerendáše obdržel pan Zmrzlý také pamětní tričko. A zazněla také jedna z písní Ivana Mládka pro dechový orchestr s názvem "U Karlových Var".

"Já jsem hrál dechovku na vojně právě s panem Zmrzlým. Pak si myslím, že už nikdy. Akorát jsme s Mládkem udělali dvě desky, kde je také tato písnička "U Karlových Var", a to je deska dechovek. A to se stalo tak, že Mládek někomu psal k nějaké dechovce texty a dirigent to nechtěl. A Mládek to považoval, aby to nebyla zbytečná práce, tak jsme natočili dvě desky dechovek a ono se mi to líbí. Přibrali jsme asi tři muzikanty a mě se to moc líbí. Dokonce vyšla jedna deska v němčině, a to se mi líbí ještě víc. Je to takový krásně "nablblý" a moc se mi to líbí. Je to dobře přeložené. Takže já a dechovka – to již dlouho nebylo. Ale mám to rád, zvláště pochody, polky, valčíky, to mám pořád rád. Raději to tedy hraji, než abych to slyšel v rádiu – to je můj vztah k dechovce," přiblížil Gerendáš. 

A zavzpomínal na první křídlovku v posádkové hudbě v podání Jana Zmrzlého. 

"Byl to člověk s velkým charismatem. Byla to postava, která vzbuzovala vážnost. My jsme si ho vážili. Byl naším vzorem. Byl to vynikající hráč. Nebyl tak úplně voják, nosil uniformu, ale byl především muzikant. V podstatě jsme s ním nepřišli do styku. Poznal jsem ho pořádně, když jsme si začali tykat a mít se rádi před třemi lety, když byl v Kynšperku koncert k 100. výročí republiky. Tak tam. A asi týden předtím jsem je viděl na kolonádě v Karlových Varech. Tam jsme se viděli po padesáti letech. To bylo velmi dojemné," dodal trumpetista.

Hlavním hostem byla legendární Moravanka Jana Slabáka, která vystřihla hodinový set, který řadu lidí přiměl k tanci. 

Domácí Horalka se představila publiku na samý závěr. A v jejich řadách se objevil další oslavenec, kterému popřáli k jeho sedmdesátinám. Celým odpolednem a večerem provázel moderátor Štěpán Podéšť. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy