Kraslice: Město si dodatečně připomnělo výročí 650 let povýšení (TV Západ)

Připomínku výročí 650 let od povýšení Kraslic na město od krále Karla IV., která měla proběhnout přede dvěma lety, zhatila epidemie covidu. Oslavy se proto v komornější podobě uskutečnily až letos, v sobotu 10. září.

dezinfekce

"My jsme se rozhodli alespoň jedním večerem připomenout celou tu událost, připomenout celou historii Kraslic, abychom povzbudili ty, kteří už jakoby mají pocit, že je to všechno špatné, a že se to nerozvíjí. Není to pravda, jsou tu lidé, kteří chtějí k lepšímu to město a je dobře, když jsou hrdí. Jako když je někdo z Českého Krumlova nebo z Kroměříže, tak si za tím stojí a je to něco silného, něco, co mu v tom jeho životě pomáhá. A proto jsme velmi skromnou připomínkou, ta částka je velice malá, kterou jsme do toho dali, ale chceme tohle významné výročí připomenout," popsal starosta Kraslic Otakar Mika. 

Galavečer ve Velkém sále Domu kultury zahájil průvodce Petr Křiváček. Uvedl koncertní část, ve kterém se představilo Doležalovo kvarteto. Přední komorní soubor si připravil Smyčcový kvartet e moll „Z mého života“ Bedřicha Smetany a výběr ze smyčcových kvartetů Antonína Dvořáka.

"Je obtížné v této době získávat kvalitní tělesa hudební, protože po tom covidu mají velké dluhy a musí koncertovat tam, kde už byly vybrány lístky. A přesto, přese všechno se nám, díky paní Poslední, podařilo získat Doležalovo kvarteto, což je špičkové těleso a doufám, že to bude velmi silný hudební zážitek," přiblížil Mika. 

Více než hodinový koncert si vysloužil velký potlesk zaplněného sálu i poděkování členům kvarteta od ředitelky Městského kulturního centra Aleny Botlíkové. Po krátké občerstvovací pauze se v literárnímu pásmu večera nazvané příznačně Kraslice v historiích ujal slova opět průvodce večera, aby připomněl složitou minulost města v krátkých exkurzech. 

"Ten text je vybraný z různých kronik a jsou tam třeba citace z Karla IV. a ty nelze upravovat, to je staročeština a člověk to musí přečíst tak, jak to je. Člověk ví v podstatě o té současnosti, ale co bylo předtím, jsem se v podstatě poučil a dozvěděl věci, které jsem předtím vůbec nevěděl," uvedl herec a moderátor galavečera Petr Křiváček. 

V pásmu doplněném o dobové ilustrace a bohatou fotografickou přílohu se zmínily historické milníky města i jeho novodobé dějiny. 

V pondělí 12. září se pak ve stejném sále představilo divadlo Studio dva ve hře o blízkosti, bezpodmínečné lásce, tanci a naději na odpuštění. V příběhu podle skutečných událostí excelovaly herečky Iva Pazderková a Martina Randová.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy