Kynšperk: Den Ohře se slavil podvacáté (TV Západ)

Již dvacet let se v Karlovarském kraji slaví Den řeky Ohře. Zároveň se v sobotu 30. července jel 17. ročník amatérského vodáckého závodu O pohár Povodí Ohře. Součástí akce byl Den otevřených dveří na přehradě Horka. Povodí navíc pomohlo účastníkům zadotováním vody z přehrady Skalka u Chebu.

dezinfekce

"Co se týká vodnosti, tak je to špatné. Jaro bylo vcelku ucházející, ale to ještě nebyla sezóna vodácká, ale v době kdy už začala, tak už voda v přírodě není. Už prostě musíme dotovat z nádrží Skalka a Jesenice. Jsou úseky, kde je to obtížné, že je třeba potřeba přetáhnout tu loď několik desítek metrů nebo se vyhnout kamenům, ale splavná je," uvedl Jan Bezděk, vedoucí Provozu Cheb Povodí Ohře, s.p.

V posledních letech je vody málo, ale naopak její přebytek v minulosti stál i u zrodu Dne Ohře.

"Začátek byl srpnové potopy v roce 2002. Bylo mnoho mrtvých, raněných, velké škody. A já jsem si řekl, že jen brečet nad tím, že jsou katastrofy, tak bychom spíše měly těm řekám vzdát úctu a vážit si jich a udělat to tak, aby ty řeky zátopy nedělaly. Proto jsem říkal, že je třeba udělat úctu k řece Den Ohře," vzpomněl otec myšlenky Dne Ohře a její stálý organizátor Miroslav Volf. 

"Tak nápad je to výborný. Já pana Volfa obdivuji, protože šel za tím opravdu hodně tvrdohlavě, vydobyl si to. A je to určitě krásná tradice, která tady chyběla. A ta řeka si to určitě zaslouží," vyjádřil obdiv Bezděk. 

Symbolem Ohře je mimo jiné lipová socha, která doprovází oslavy Dne řeky. 

"Povedlo se mi na Horním hradě, u pana hradního pána, na Hauenštejně, když tam bylo takové to sekání do dřeva. Tak jsme oslovili z východoněmeckého, dneska už spolkového německého řezbáře, a ten nám tu sochu udělal z toho, co jsme mu dodali dřevo. Je to nádherná socha a můžu říci, že řeka Ohře přesně tak, jak je naše řeka štíhlá a krásná," přiblížil Volf. 

Panu Volfovi se v průběhu času podařilo prosadit Den Ohře jako oficiální svátek v Karlovarském kraji, ale stále má jednu velkou touhu. 

"Rád bych našel člověka na severu Čech, aby řekl: Ano, připojíme se na to, aby ta řeka po celém toku od pramene až po Litoměřice měla úctu. To je tak asi pro mě všechno, takové to základní. Jenomže v mém věku už těžko se to prosazuje. Chce to mladé lidi," dodal Volf. 

Bezpečnost na Ohři se každoročně zvyšuje i díky investicím ze strany správce toku. 

"Vybudovali jsme v minulých letech celou řadu rybích přechodů na jezech, které byly v kombinaci s vodáckou propustí. Takže je to mnohem snazší pro vodáky se dostat přes ten jez, nemusí ho přenášet a pokud se ho rozhodnou proplout, tak tou vodáckou propustí je je to rozhodně bezpečnější. A týká se to jezů Jindřichov u Chebu, Loket, Černý mlýn, Tuhnice a uvažujeme i o vybudování takového podobného přechodu tady v Kynšperku," prozradil plány Bezděk. 

Jako první se s časem 1 hodina 41 minut objevil v cíli závodu Miroslav Blahník. Druzí dorazili manželé Marta a Igor Kešnerovi v čase 1:43. Ocenění převzali také mnohonásobní vítězové soutěže a zároveň nejstarší účastníci závodu Jiří Činčera a Jaroslav Sýkora. 

Kromě vodácké soutěže se i letos konal souboj gulášů, bohužel jen s dvěma zúčastněnými družstvy. K poslechu zahrála také skupina Grindery z Kraslic a jako hlavní hvězda odpoledne zazpíval k poslechu i tanci Petr Kotvald. Akci kromě Povodí Ohře a soukromých firem podpořil také Karlovarský kraj a město Kynšperk.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy