Kynšperk: Vzniká plán na záchranu unikátní Branky (TV Západ)

Jednu z nejstarších dochovaných památek v Kynšperku nad Ohří by se nyní mělo podařit zachránit. Město zakoupilo objekt zvaný Branka, který v historii sloužil jako jedna z bran městských hradeb ze 16. století. Chátrající památku po dlouhých jednáních město přede dvěma lety odkoupilo za 200 tisíc korun.

dezinfekce

"Pak začala jednání o tom, jakým stylem tu Branku dát dohromady. Shromažďovali jsme historické podklady, abychom vůbec měli fotografie a plány, jak vůbec Branka původně vypadala. Zastupitelstvo nakonec odsouhlasilo, že Branku budeme každý rok financovat jedním milionem korun. Máme to naplánováno zhruba zatím asi na deset let. A na základě tohoto bychom chtěli Branku dát dohromady. Když se podíváte na současný stav, tak už jsme na kynšperské Brance opravili střechu. Vedle, kde je tzv. židovská modlitebna, tam ještě je střecha v původním stavu, ale postupně ji dáme dohromady. A samozřejmě všechno se musí konzultovat s památkářským úřadem a památkáři a ty práce postupují celkem pomalu, ale rozjeli jsme to a chtěli bychom tuto historickou památku, která je jako jediná z posledních v Kynšperku, a která dokumentuje historickou část města, zachránit," vysvětlil starosta Kynšperka Tomáš Svoboda. 

Při postupných opravách památky se počítá se zpřístupněním pro veřejnost. 

"Tak bychom ve spodní části Branky udělat Infocentrum, které teď mám nahoře v Panském domě, aby občané kteří přijdou a návštěvníci města, aby okamžitě si mohli Branku prohlédnout. Branka se skládá ze dvou podlaží. V prvním podlaží bychom chtěli udělat výstavu, kde by bylo ukázáno, co původně v té Brance bylo, židovská modlitebna a nějaké historické artefakty a podobně. A v druhé části bychom chtěli udělat postupně historickou část a hlavně, jak probíhala rekonstrukce Branky," dodal Svoboda. 

Náklady na kompletní rekonstrukci objektů se odhadují na 13 – 15 milionů korun. Město chce využít dotační programy jak z krajského, tak státního rozpočtu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy