Loket: Oprava opěrné zdi v Údolí má být hotová v červnu (TV Západ)

V červnu roku 2020 se po přívalových deštích sesunula opěrná zeď v městské části Lokte Údolí u domu paní Papežové. Po komplikovaných přípravách na odstranění problému byly v pondělí 14. března zahájeny opravy, které mají skončit začátkem června.

dezinfekce

"Ta situace od počátku byla dost nepřehledná, protože v jednu chvíli to vypadalo, že bychom vlastně budovali na pozemku dalších osob, což by bylo v rozporu s předpisy, tudíž jedna z variant byla například vykoupení toho domu od paní Papežové, následná jeho demolice a sanace svahu tímto způsobem. Nakonec se ukázalo, že to řešení bude možná mnohem jednodušší, tzn. výstavba opěrného systému. Tento úkol dostali projektanti. Stavba se připravovala tím způsobem, kdo z projektantů navrhne nejlepší a nejekonomičtější způsob řešení, tak ten tu stavbu následně bude projektovat, z čehož vzniklo toto řešení," popsal anabázi neuvolněný člen Zastupitelstva Karlovarského kraje pro oblast dopravy a silničního hospodářství Jan Bureš. 

Celkové náklady byly stanoveny na 6,7 milionu korun, přičemž Karlovarský kraj přispěje 5,2 milionu Krajské správě a údržbě silnic, která dodá zbytek financí. Zahájení prací uvítají nejen řidiči, ale také majitelka přilehlého domu, která si tehdejší noc živě vybavuje.

"Zrovna když v noci spadla ta zídka, tak strašně pršelo. To bylo 10. června, přede dvěma roky. O půlnoci, asi deset minut před půlnocí, tak spadla ta zídka. Já jsem myslela, že spadla ta lípa, tak jsem vzala pejska na vodítko, že se na to půjdeme podívat a tam jak je ten druhý schůdek, tak tam chybělo úplně všechno až dolů. Tam se akorát potom přihrnuli kameny, aby to nespadlo a zahrnulo se to trošku. A takhle to tady bylo dva roky. Byl to velký hluk, co mě vytáhl z postele. To bylo hrozné, jako kdyby vám nadskočil barák. To byla rána jak z děla a já jsem v prvním momentě nevěděla vůbec, co dělat, byla jsem šokovaná," přiblížila situaci Monika Papežová, majitelka domu nad zřícenou zdí. 

Dopravní omezení na komunikaci pomocí semaforů po celou dobu komplikuje průjezd místem. A přináší i nečekané problémy zdejším obyvatelům. 

"V podstatě nedaleko od toho místa, kde spadla zeď, je umístěn semafor. My jsme řešili i s dopravní policií jeho posunutí, protože auta tam stojí několik hodin, nejen že mají zapnuté motory, ale vyhazovali tam odpadky, takže to ty lidi výrazně omezovalo, samozřejmě jim to omezovalo i vjezdy domů, kdy tam měli umístěné cedule, aby se tam nestálo. Takže pro ně to bylo nepříjemné," doplnil situaci starosta Lokte Petr Adamec. 

Opravy budou probíhat za provozu, který platil doposud. 

"Původně jsme plánovali, že budeme chtít úplně uzavřít silnici tak, aby stavba proběhla co nejrychleji. Bohužel toto nám nebylo dopravním inspektorátem nebylo schváleno, proto dopravní omezení, která jsou stávající, tzn. semafory, budou během celé výstavby," potvrdil Jiří Šlachta, ředitel Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje. 

Zajištění svahu bude probíhat následujícím postupem. 

"V těch místech, kde vidíte běžet ten plůtek z dřevěných prken, tak v těch místech budeme dělat záporovou stěnu. Počínaje zítřkem začnou přípravné práce, dojde k odstranění plůtku, toho vrchního. Bagrem se začne přerovnávat ta "lavice" – to je tady ten dosypaný prostor. Odsype se to na takovou úroveň, aby na něj mohla najet vrtačka, která začne vrtat díry pro zápory – traverzy 140 mm. Z těch se postaví do těch vyvrtaných děr traverzy, celých 46 metrů, udělá se záporová stěna. Ve chvíli kdy budeme mít tento počátek záporové stěny, se začne pomalu odtěžovat lavice a skrz ty zápory se naváží převázky a začne se ukotvovat záporová stěna ke svahu. Ve chvíli kdy bude první řada kotev hotová, tak se odtěží další kus lavice a začne druhá řada kotev. Když budeme mít tohle hotové, tak se to odtěží úplně komplet, v tu chvíli nastoupí výdřeva a začne se vydřevovat záporová stěna a tím nahradíme tu lavici, tou záporovou stěnou, aby tady vznikl prostor a mohla se, přibližně v těchto místech, začít stavět opěrná zeď, železobetonová," vysvětlil postup prací Pavel Pekárek, zástupce dodavatelské firmy. 

Místy až tři metry vysoká zeď by měla stát na místě té původní. Stav svahu se stále monitoruje. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy