Luby: Začíná stavba základny zdravotnických záchranářů (TV Západ)

Poklepáním základního kamene začala ve středu 4. září v Lubech na Chebsku stavba dlouho očekávané výjezdové základny Zdravotní záchranné služby Karlovarského kraje.

dezinfekce

Za přítomnosti zástupců záchranářů, místní samosprávy, Karlovarského kraje a dodavatelské firmy byly veřejnosti a médiím představeny parametry stanice i důvody pro zřízení. 

„Nová základna samozřejmě zvýší standard kvality pro jak zaměstnance, kteří budou na základně, tak pro kvalitu obsluhy techniky, která tady bude výrazně komfortnější než v těch pronajatých prostorech. A koneckonců se zvýší i akceschopnost, protože polohou je přímo u hlavní silnice na kraji obce. To znamená, že i výjezd bude daleko rychlejší než z té stávající základny,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Pro samotné Luby je přítomnost záchranářů důležitá, investici velmi vítají a pro základnu poskytli Kraji zdarma pozemek. 

„Pro naše občany to má velký význam, protože jsme v odlehlé části a bude to garance zajištění rychlé záchranné služby přímo tady v místě. Do té doby, dokud tu záchranka nebyla v našich pronajatých prostorech, byly dojezdové časy i přes půlhodinu, což bylo opravdu v některých případech velmi kritické. Když mě před pár lety oslovili ze záchranky, tak asi během dvou minut mi vznikla myšlenka tohohle pozemku, protože se nachází přímo na kraji města. Takže kousek do města, ale rovnou i z města ven a nemusí houkání a provoz občany rušit,“ popsal Vladimír Vorm, starosta Lubů. 

Na stavbu za 24 milionů korun Kraj získal dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR ve výši 19,2 milionu korun. To že pozemek leží u frekventované hlavní komunikace není podle dodavatelské firmy problém, ale výhodou. 

„Stavba by měla být ukončena v listopadu roku 2025. My malinko doufáme, že se nám ji povede zrealizovat rychleji, ale to bych nechtěl úplně slibovat. Budeme se o to snažit, budeme se snažit být v termínu, budeme se snažit být v kvalitě a problémy s tím, že to je u hlavní silnice rozhodně nejsou, naopak spíše výhodou. Příjezd na stavbu je perfektní, dostatečný pro techniku, pro všechno, takže za nás v pořádku,“ slíbil jednatel firmy Stabia Martin Huml. 

Samotní zdravotníci se na přesun do budoucích nových prostor těší, současné podmínky nejsou úplně komfortní. 

„Co se týká provozu, tak zatím zůstáváme u denního provozu od 7 do 19 hodin, ale samozřejmě nám tato stavba umožňuje plnohodnotný provoz. Dokonce mít tady záložní vozidlo a mít tady případně i prostory, kdyby nastalo něco podobného, jako byla třeba covidová epidemie. Takže jsou tady nějaké prostory další, které by se daly využít,“ dodal ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana. 

Areál s jednopodlažním objektem by měl zahájit ostrý provoz v březnu 2026. Záchranářům zbývá ještě vyřešit situaci v Teplé, poté by již měly všechny výjezdové základy sloužit svému účelu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy