Mariánské Lázně: Vzpomínkový večer na Vladimíra Suchánka

Ve středu 12. 4. 2023 od 18:00 hodin proběhne v městském muzeu v Mariánských Lázních večer věnovaný světoznámému výtvarníkovi Vladimíru Suchánkovi. 

dezinfekce

Hlavním bodem programu bude promítání dokumentu „Vladimír Suchánek – Krásná neznámá“. Snímek uvede osobně jeho autor a zároveň syn známého umělce, Martin Suchánek. Časosběrný dokument vznikl k 90. výročí narození Vladimíra Suchánka a je intimní zpovědí tohoto neobyčejného člověka, svědectvím jeho osobní cesty lemované zvraty 20. století i celoživotní potřebou volit mezi jeho největšími láskami – výtvarnou a hudební. Je ale také velmi osobním a upřímným dialogem otce a syna, který společně se svým tatínkem jeho příběh velmi lidsky a bezprostředně vypráví.

Během večera vystoupí ředitel muzea Jaromír Bartoš, který návštěvníky seznámí se sbírkou ex libris Vladimíra Suchánka. Divákům představí ty nejzajímavější kousky ze sbírky, jako je například úplně první ex libris z roku 1950. To existuje pouze v jednom jediném exempláři a je uložené právě v muzeu v Mariánských Lázních. 

Vladimír Suchánek poprvé navštívil Mariánské Lázně se svou studentskou kapelou o prázdninách roku 1954 a seznámil se zde se svojí první ženou Vlastou. Mladí manželé zůstali v Mariánských Lázních a Vladimír Suchánek se zde živil užitou grafikou, vytvořil například návrhy plakátů pro chopinovské festivaly.

V této době vznikaly také četné kresby zachycující parky a ulice Mariánských Lázní, lázeňské hosty na kolonádě apod. Tyto kresby mají podmanivou atmosféru a vyzařuje z nich působení místního „genia loci“ na mysl tehdejšího začínajícího umělce.

V roce 1960, tedy před 61 lety, vystavoval Vladimír Suchánek tyto kresby poprvé ve výstavní síni Domu Chopin. Tehdy vystavoval společně se sochařem Vítězslavem Eiblem. Český malíř, grafik a čestný občan Mariánských Lázní zemřel 25. ledna 2021 v 87 letech.

http://muzeum-ml.cz/promitani-dokumentu-vladimir-suchanek-krasna-neznama/


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy