Výsledek kontrol SZPI z roku 2017 ukazuje významné snížení počtu zjištěných nevyhovujících vzorků vín i podílu nevyhovujících vzorků ze vzorků hodnocených při srovnání s předchozími lety. V roce 2016 inspektoři SZPI hodnotili 1436 vzorků vín a požadavkům právních předpisů nevyhovělo 561 vzorků (podíl 39%), v roce 2015 bylo hodnoceno 1536 vzorků a nevyhovělo 531 vzorků (podíl 35%), v roce 2014 bylo hodnoceno 1041 vzorků a nevyhovělo 452 vzorků (podíl 43%), v roce 2013 bylo hodnoceno 1134 vzorků a nevyhovělo 415 vzorků (podíl 37%).
Výsledek loňských kontrol ukázal i pokles počtu vzorků vín, u kterých analýza prokázala falšování (obzvlášť hrubé porušení enologických postupů). V roce 2017 inspektoři zjistili celkem 34 vzorků falšovaných vín (20 z těchto vzorků nevyhovělo pro přítomnost tzv. syntetických aromat. Příslušnou laboratorní metodu SZPI akreditovala v roce 2017, v předchozích letech se proto tento typ prohřešku neprojevil), v roce 2016 inspekce zjistila 34 vzorků falšovaných vín, v roce 2015 šlo o 83 vzorků, v roce 2014 o 74 vzorků a v roce 2013 o 121 vzorků.
Nejnižší podíl nevyhovujících vzorků inspektoři SZPI v roce 2017 zjistili v kategorii lahvových vín původem z České republiky, kde požadavkům právních předpisů nevyhovělo 5,7% hodnocených vzorků a pouze u 0,1% vzorků laboratorní rozbor prokázal falšování. U lahvových vín původem z ostatních zemí nevyhovělo 23% hodnocených vzorků.
„V tento okamžik je předčasné hovořit o zásadním zlepšení situace na trhu, závěry je možné učinit až po delším časovém období. Údaje za rok 2017 však naznačují trend, který bychom i díky novele vinařského zákona a zachováním našeho cíleného kontrolního úsilí rádi v příštích letech udrželi,“ říká ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.
Situaci na trhu s vínem ovlivnil v posledním období mj. zvyšující se kontrolní tlak SZPI (např. díky zavádění nových laboratorních metod) a novela zákona č. 321/2004 Sb. o vinohradnictví a vinařství. Novela z pohledu SZPI přináší několik klíčových nástrojů pro omezení černého trhu s vínem: (1.) oznamovací a uskladňovací povinnost pro dovezené a nebalené víno a další vinařské produkty, jejichž dovoz musí od 1. 4. 2017 dovozce oznámit SZPI a následně po dobu 10 dní uskladnit ve své provozovně, aby mohli inspektoři SZPI provést kontrolu a (2.) úprava režimu prodeje sudového vína, která od 1. 1. 2018 jasně stanovuje odpovědnost za jakost a bezpečnost nebaleného vína tím, že umožňuje prodej sudového vína pouze registrovaným výrobcům nebo příjemcům.
Novela zákona nepřinesla snížení počtu vinoték, jak se obávali někteří provozovatelé. Počet provozovatelů vinoték, kteří splnili registrační povinnost u SZPI, se naopak meziročně zvýšil a Inspekce nyní eviduje přes 5700 vinoték.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce