Ostrov: Festival překřtil město na Love Island (TV Západ)

Závěr dětského filmového Festivalu Oty Hofmana patřil v pátek 27. září vyhlášení výsledků spojeným s předáváním ocenění v divadelním sále zdejšího Domu kultury. Ročník č. 56 přinesl opět řadu zajímavých snímků.

dezinfekce

„Letos jsme měli na festivalu v hlavní soutěži osm snímků, pět seriálů a pak ve studentské tvorbě to bylo přes dvacet studentských filmů, takže jsme spokojeni s tím, protože my jsme pouze česko-slovenský festival a vždy ta obava, jestli naplníme kvalitními československými filmy je. A letos ta konkurence byla obrovská,“ uvedl ředitel festivalu Vladimír Keblúšek. 

Dospělá porota pro studentskou tvorbu udělila cenu za třetí místo snímku Pan Dřímota Zuzany Matysové z univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Stejná alma mater spojuje i druhé místo pro Anežku Židkovou za snímek Poslední trik. Nejlepší pak byla Andělská rapsodie režiséra Matěje Františka Preislera ze  4. ročníku Famo Písek. Všichni ocenění převzali ceny z rukou Otty Hofmana, syna scénáristy, podle kterého se festival nazývá. Nepřítomný Ondřej Veverka pak získal za snímek Můj drahý synovec čestné uznání. 

Starosta Sokolova Petr Kubis předal hlavní cenu festivalu odborné poroty pro seriálovou tvorbu Smyslu pro tumor režisérky Terezy Kopáčové jeho producentu Matěji Stehlíkovi.

„Mám obrovskou radost, protože když jsme ten seriál dělali, tak jsme se báli, že to téma je přece jenom příliš těžké. A to, že to vyhraje na dětském festivalu, je pro nás taky vyznamenání. Takže díky moc. My jsme se snažili od začátku, aby ten seriál byl především o naději, optimismu a o tom, že vlastně všechno, co nás v životě potká těžkého, tak nás může třeba i posílit a ten život změnit k lepšímu. Takže já předpokládám, že tady ta myšlenka je obecně platná,“ popsal producent. 

Odborná porota dále ocenila čestným uznáním druhou řadu seriálu Jana Bártka a Karolíny Zalabákové Sex O’Clock 2, jehož loňský debut získal hlavní cenu. Ocenění převzala herečka Sára Korbelová, která městu přidala nový slogan. 

„Velmi nás to těší. Ještě vlastně, že jsme získali tuhle cenu předtím, než mělo Sex O’Clock 2. série vůbec premiéru. A dostala jsem za úkol vyřídit od zbytku naší delegace, která bohužel teď soutěží v Brně, že taky moc děkují, jsou moc šťastní a že Ostrov milujeme a je to pro Sex O’Clock takový náš Love Island,“ poděkovala herečka. 

Starosta Ostrova Lukáš Lerch pak prozradil výsledek hlasování Ceny dětského diváka. A Sára Korbelová se na pódium vrátila pro toto ocenění. 

Odborná porota pro hraný film udělila cenu Ostrovského dudka za nejlepší dílo v kategorii do 12 let filmu Útěk režiséra Davida Laňky, který podle ní skvěle zpracoval příběh vznikajícího přátelství dvou protikladných hrdinů natočeného podle knižní předlohy Otty Hofmana staršího. Ocenění převzal autor spolu s protagonisty z rukou místostarosty Jiřího Netrha. 

Ostrovského dudka za nejlepší dílo v kategorii od 13 do 18 let získal film Vlny režiséra Jiřího Mádla za  bravurně zpracované ztvárnění dosud veřejnosti ne zcela známých historických okolností srpnových událostí roku 1968 v Českém rozhlase. Z rukou zástupkyně vedení partnera festivalu SUAS Group Pavlíny Havlanové převzali ocenění členové delegace.

Odborná porota pro hraný film přiřkla zvláštní cenu za dílo s největším morálním akcentem, a to filmu Amerikánka Viktora Tauše. Ocenění za osobité ztvárnění závažné společenské tématiky dětí a mládeže, které neměli v životě tolik štěstí převzala pro tvůrčí tým zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. 

Čestné uznání dospělé poroty za herecké výkony ve filmu Útěk převzali Kanwar Šulc a Jakub Barták. A také Viktor Tauš za Amerikánku. 

Na základě hlasování dětí získaly cenu dětského diváka v kategorii filmová tvorba Vlny. Dětská porota pak vybrala jako nejlepší dívčí herecký výkon Kláry Kitto za roli Amerikánky. Ta neskrývala radost z ocenění při své první herecké zkušenosti a i přes svůj mladý věk jasně rozumí hlavnímu poselství filmu.

„Má tu sílu, nějakou tu vnitřní sílu té hlavní postavy a taky všichni, aby že - ono to otevírá různá témata právě s těmi dětmi okolo dětí z dětských domovů a tak - takže aby pomohli lidi těm dětem, protože to je potřeba,“ řekla během rozhovoru Klára Kitto.

Ostrovského dudka za nejlepší chlapecký herecký výkon od dětské poroty obdržel Ondřej Stupka za roli Páji ze snímku Vlny, která byla jeho filmovým hereckým debutem. 

Ředitelka ostrovské Základní umělecké školy Irena Konývková prozradila těžkou úlohu dětské poroty, která nakonec vybrala hlavní cenu v kategorii do 12 let pro film Gump – jsme dvojka, režiséra F.A. Brabce. Cenu převzal scénárista a autor knižní předlohy Filip Rožek. 

Ostrovského dudka v kategorii od 13 do 18 let získal od dětí film Amerikánka. Pro ocenění si přišla větší skupina mladých protagonistů. 

Poděkováno pak bylo nejen dětské porotě, ale také členům pořadatelského týmu. Festival oproti loňsku opět trochu narostl. Přibyla tisícovka návštěvníků a spolu s 1400 návštěvníky v Sokolově a třemi tisícovkami v Karlových Varech se letos podívalo do sálů 14 tisíc diváků. Ti absolvovali 37 projekcí filmů, nebo seriálů, 5 divadelních představení, 4 koncerty a 16 seminářů a přednášek. 

Cenu hejtmana Karlovarského kraje převzal režisér Zdeněk Zelenka. V rámci festivalu byla předána cena Zlaté buřinky Oty Hofmana panu Ondřeji Vetchému za jeho přínos v oblasti dětského filmu.

Důležitá byla také účast delegace 17 dětí z festivalu Fabulix v Německu a jejich společná práce s českými účastníky. V doprovodném programu na Mírovém náměstí se představili Adam Mišík, Anna Julie Slováčková, Kapitán Demo a dětské pořady ČT Déčko. Festival také navštívili Ivan Vyskočil, Jiří Lábus, Jan Čenský, Dana Morávková, Václav Jílek a Jan Jiráň.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy