Ostrov: Město navštívil rastattský spisovatel

Hostem jubilejního 50. ročníku Festivalu Oty Hofmana byl kromě jiných významných osobností také autor dětských knížek Hans Peter Faller z Rastattu.

dezinfekce

Ve svých několika knihách, jejichž hlavní postavičkou je městský myšák Ludvík, přibližuje rastattským dětem dějiny města formou pohádkového příběhu, jehož součástí jsou historická fakta i dobové dokumenty. Hrdiny těchto příběhů představil dětem v mateřské škole Krušnohorská, pro které si připravil povídání o námluvách markraběte Ludvíka Viléma Bádenského, který si přijel do Ostrova vybrat svoji budoucí choť. Původně se jeho nevěstou měla stát starší z obou ostrovských princezen sasko-lauenburských Anna Marie Františka, ale markrabě se zamiloval do mladší ze sester Františky Sibylly Augusty. Záhy se konala svatba, která znamenala počátek vztahu mezi německým městem Rastatt v Bádensku a naším Ostrovem dříve nazývaným Schlackenwerth. Všechny tyto události byly v příběhu popisovány očima dvou bádenských myšek Ludvíka a Siri, které se náhodně dostaly kočárem markraběte do Ostrova. Zde se spřátelily s ostrovským myšákem Otou a zažily společně mnohá dobrodružství.

Příběh děti zaujal a na jeho konci si měly ještě možnost zahrát pexeso s obrázky hlavních hrdinů a významných staveb v Rastattu. Všichni se velice dobře bavili, což bylo také zásluhou tlumočnice a učitelky MŠ Dagmar Krajíčkové, která dokázala dětem příběh výborně zprostředkovat. Nejvíce je zaujala velká postavička myšáka Ludvíka, se kterou se měly možnost vyfotografovat a také maňásci ostatních knižních hrdinů. Vzhledem k tomu, že se jednalo o děti ze třídy, kde se učí základům německého jazyka, bylo pro ně opakování jednoduchých slovíček velkým přínosem.

Hans Peter Faller věnoval ředitelce mateřské školy Haně Patočkové svoje knihy, plakát a obrázky pro děti, aby si mohly tuto akci někdy připomenout. Zároveň požádal děti, aby mu namalovaly, jak by měl ostrovský myšák Oto vlastně vypadat. V budoucnosti by pan Faller chtěl tento příběh představit také ostatním ostrovským dětem třeba na základních školách.

O tom, že Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana oslaví 50. narozeniny, jsme vás informovali zde.


Zdroj: město Ostrov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 11.10.2018 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy