Ostrov: Nová vyhláška o dani z nemovitostí by měla narovnat podmínky (TV Západ)

Město Ostrov zrušilo svou minulým vedením loni přijatou vyhlášku o dani z nemovitosti, která by podle nového zákona byla s ním v rozporu. Místní koeficient navýšení na 2,5 násobek se totiž týkal jen části místních podnikatelů podle seznamu parcel uvedených v příloze.

dezinfekce

„Chceme novou vyhlášku připravovat hlavně ve spolupráci s těmi, kterých se to týká a hlavně s podnikateli ve městě tak, aby to bylo spravedlivé, aby to bylo pro ně přijatelné a aby rozuměli těm důvodům, proč město vůbec potřebuje zvedat tu daň z nemovitosti, ten koeficient. Chceme to opřít o tvrdá data a analýzu projektů a údržby města. A i jim chceme ukázat, že město třeba přišlo o nějaké peníze změnou zákonů, že 30 milionů z daně z hazardu je pryč. A zároveň jim chceme ukázat, že ty peníze, které bychom vybrali, tak kam je použijeme, kam se nalejtí - do silnic, osvícení, bezpečnosti, vlastně věcí, které se týkají jich samých a jejich podnikání podporují,“ uvedl starosta Ostrova Lukáš Lerch. 

Daně z nemovitých věcí mají v rámci celkových příjmů obcí zvláštní postavení, protože představuje jednu z mála možností, jak mohou přímo jejich výši ovlivnit. Podle vedení Ostrova je však důležité, aby byly nastaveny rovné podmínky pro všechny. 

„Ti podnikatelé nemají problém s tím přispět na fungování města, že si uvědomují tu svoji zodpovědnost a jsou vstřícní. Jediné, co vlastně při té současné vyhlášce proběhlo, byl takový pocit nespravedlnosti a toho, že vlastně nedošlo k té komunikaci a vyjasnění. Dost často jsou ty věci vlastně způsobeny tou nedostatečnou komunikací,“ dodal Lerch. 

Město proto po diskusích se zástupci podnikatelů chystá variantní model vyhlášky, kterou musí na podzim schválit tak, aby platila od 1. ledna roku 2025.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy