Ostrov: Zeleň chce město řešit koncepčně s pomocí odborníků (TV Západ)

Město Ostrov chce řešit problematiku své zeleně koncepčně s využitím odborníků. Prvním viditelným počinem má být ještě letos zahájená úvodní etapa revitalizace v pásu mezi komunikacemi na Hlavní třídě. Přestárlé hlohy nahradí nová výsadba.

dezinfekce

„My se chystáme na revitalizaci celé Hlavní třídy. V první etapě začneme před poštou jako středobodu a chystáme se nahradit zeleň na celé Hlavní třídě. V první etapě je to nákladnější, kdy přijdou na řadu přeložky zhruba za dva miliony a poté budeme sázet nové stromy a na tom od září začneme spolupracovat s externistou, s Martinem Chochelem, který je místní a je to erudovaný člověk. A zároveň začneme od září spolupracovat s Karlovarskou kanceláří architektů, kteří mají také svého architekta pro zeleň,“ uvedl místostarosta Ostrova Jiří Netrh. 

V budoucnu se má řešit například také podzemní systém zavlažování centra města a zároveň má přijít ke slovu i lokální výsadba nízkonákladových záhonů. 

„Koncepce souvisí s tím, kde budeme sázet rostliny, které se klimaticky hodí k tomu, abychom ušetřili za údržbu a těmto rostlinám se dařilo. Zřejmě ubyde samotných květináčů kde nás stojí údržba hodně peněz. Už jsme tento měsíc jsme uklidili z města staré betonové květináče z nějakých sedmdesátých let, které byly postaveny nekoncepčně různě po městě a jejich údržbou do konce roku jsme ušetřili statisíce korun,“ dodal Netrh. 

Mezi další směry v oblasti zeleně se má jednat o výsadbu různých druhů vysokých trav, bylin, trvalek a malých dřevin, které nejsou finančně tak nákladné jako třeba květinové věže. Dále také trvalkové záhony, jež vyžadují pouze minimální zálivku a zároveň dobře snášejí sucho. Sekání trávy má pokračovat v místech kde není velká frekvence pohybu osob ve volnějším tempu. Vyšší tráva snižuje teplotní extrémy, funguje jako přírodní klimatizace a zpomaluje odpar vody z půdy. Klasická seč se sběrem je během letních měsíců také kombinována s mulčováním. Posekaná tráva se nesbírá a pomáhá tak udržet vlhkost a zároveň trávník hnojí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy