Po půl století se do Chebu vrací legendární vyvolávač deště

Poslední premiérou končící Sezóny nového začátku bude v sobotu 4. června romantický western Richarda N. Nashe Obchodník s deštěm. Jeden z nejoblíbenějších titulů moderní americké klasiky uvidí diváci po 49 letech od posledního chebského uvedení.

dezinfekce

Život rančerské rodiny Curryových v období dlouhého sucha změní příchod charismatického vyvolávače deště, který přináší naději nejen vysušené půdě, ale i citově vyprahlé stárnoucí farmářské dceři. Střet reality a fantazie, racionálního a magického myšlení přináší poznání, že „bez snů se žít nedá, ale jenom ve snech taky ne“.

Režisér Zdeněk Bartoš spolu s dramaturgyní Martinou Pokornou pro uvedení zvolili moderní překlad Jiřího Joska, který mimo jiné změnil zažitá jména hlavních postav Starbucka a Lízy na Starmana a Betty a díky němuž vyniká jemný humor a nadhled celého příběhu. „Nash se pohybuje na poli komedie. Nikoliv frašky vyvolávající výbuchy smíchu, spíše komedie v shakespearovském duchu – i tady jde o život a je tu plno vážných a bolestných situací, ale vyznění je pozitivní, je v něm jiskra naděje. A happyend,“ dodává režisér.

Výrazná scéna a kostýmy Michaely Semotánové odkazují na americký Západ v období 50. let 20. století, v němž se příběh odehrává. Hudba Jiřího Švece vychází z kořenů country, bluegrassu a dřevního rock 'n' rollu. Z prastarého rádia se přímo na scéně linou tehdejší hity, střídané náladovými motivy, připomínajícími filmovou hudbu v duchu Ennia Morriconneho.

V jediné ženské roli Betty Curryové se představí Magdaléna Hniličková, jako její bratři pak Petr Németh a Daniel Mišák, hlavou celé farmářské rodiny bude Jindřich Skopec. Titulní role Billa Starmana je obsazena dvěma herci, v alternacích se střídají Petr Urban a Vuk Čelebić. Samotářského šerifova zástupce Fila hraje Pavel Richta a jako samotný šerif se blýskne David Beneš.

Veřejná generálka se bude konat v pátek 3. června od 10 hodin, premiéra je na programu tradičně v sobotu 4. června od 19 hodin. Do konce sezóny se bude Obchodník s deštěm hrát ještě v úterý 7. června od 17 hodin a ve středu 8. června od 19. Vždy půl hodiny před zahájením odpoledních i večerních představení je pro zájemce připraven dramaturgický úvod v kavárně Thálie.

 Martina Pokorná, dramaturgyně Západočeského divadla v Chebu



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy