Počet staveb a rekonstrukcí v Karlovarském kraji roste

Nedávná data Českého statistického úřadu a Sčítání lidu, domů a bytů ukázala, že se svět vrací do starých kolejí.

dezinfekce

Po poklesu v posledních několika letech se výstavba v Karlovarském kraji opět zvedá. Stoupl počet rekonstrukcí i novostaveb rodinných domů.

V roce 2021 bylo v Česku postaveno nebo rekonstruováno celkem 203 610 domů. Vyplývá to z dat poskytnutých stavebními firmami. Jedná se o více než osmiprocentní nárůst oproti covidovému roku 2020. Stavební společnosti přitom provedly práce za více než 580 miliard korun. 

Staré architektuře zvoní hrana

Dost se změnily už jen samotné trendy v tom, jaké stavby občané preferují. Zatímco ještě před pár lety se stavěly klasické domy se sedlovou nebo valbovou střechu, a současné moderní kostky byly jen výstřední podívanou v movitějších satelitech, dnes se situace obrací.

Podle architektů za to může příklon k pasivnímu bydlení společně s nastupující generací mladých rodin. Ti zkrátka preferují jiný typ staveb, který okoukali například v zahraničí.

Na vzestupu jsou také dřevostavby, které si někteří automaticky spojují s pasivním bydlením. To ale není pravda. Jako pasivní lze navrhnout i klasický zděný dům.

Vzhledem k nižší výměrám pozemků lidé staví více do výšky. To ale pro mladé rodiny nepředstavuje problém. Půjčovna lešení zajistí potřebné vybavení za pár korun, čímž se dá bezpečnosti na stavbě zajistit poměrně snadno.

S firmou nebo svépomocí?

Otázka rezonující společností již několik desetiletí ovšem zůstává stále nezodpovězena. Vyplatí se stavět sám, nebo využít stavební firmu? Vzhledem k plným kapacitám stavebních firem se lidé stále vydávají cestou stavby svépomocí.

Svůj podíl na tom má i dostupnost některých prostředků. A v tomto případě není řeč o stavebních materiálech, o jejichž nedostatku a vzrůstajících cenách není třeba diskutovat.

Zatímco v minulých letech s sebou stavba svépomocí nesla i náklady na stavební nářadí a stroje, dnes si je díky vybaveným půjčovnám mohou občané pronajmout hned. Tím ušetří náklady na jejich pořízení a starosti s případným prodejem po ukončení stavby.

Firmy se drží svého kraje

Většina projektů stavebních firem spadá do kategorie nových výstaveb, rekonstrukcí a modernizací. Nejedná se přitom pouze o veřejné stavby. Podle poskytnutých údajů je podíl prostředků vynaložených soukromým a veřejným sektorem srovnatelný.

Nejvíce stavebních prací připadá na hlavní město Prahu. Karlovarský kraj se dlouhodobě drží na chvostu. I zde je ale patrná snaha o modernizaci a kvalitnější přístup k bydlení a stavbám v našem kraji.

Mezi změny za poslední roky patří omezení cirkulace firem napříč republikou. Zatímco ještě dekádu zpět firmy dojížděly do cizích krajů, aktuálně se drží poblíž krajského města. Mezi typické patrioty patří dlouhodobě Karlovarský kraj.

Srovnání počtu postavených a rekonstruovaných domů v Karlovarském kraji

Období

Počet staveb

2011 až 2015

1837

2016 až 2021

2076

Z krize stále nejsme venku

Ačkoliv vzrůstající čísla naznačují, že stavitelská krize skončila, čas na oslavy ještě nezačal. Rostoucí hypoteční sazby, nedostatek materiálu a ekonomické recese mohou tento růst zpomalit.

Lidé sice proinvestují více – svůj podíl na tom mají ovšem i rostoucí ceny materiálů a stavebních prací. Z dat poskytnutých Českým statistickým úřadem je také zjevné, že na počet novostaveb a rekonstrukcí z doby před dvěma dekádami jsme se stále nedostali.

Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy