Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit, kde budou mít stánky

Stejně jako každý rok, i letos s blížícími se vánočními svátky, upozorňuje Státní veterinární správa (SVS) stánkové prodejce kaprů na povinnost nahlásit minimálně sedm dní před zahájením prodeje, kdy a kde budou ryby prodávat. Na základě informací získaných z těchto hlášení plánují inspektoři kontroly stánků. Nahlášená místa prodeje budou také zveřejněna na webu SVS.

dezinfekce

K nahlášení již několik let slouží výhradně on-line formulář na internetových stránkách SVS - viz zde. SVS žádá provozovatele, aby své stánky nahlašovali výhradně tímto způsobem.

Zájemci o prodej živých ryb mohou uvedený formulář využívat ke komunikaci se SVS nejen před Vánoci, ale i po zbytek roku. Tato forma prodeje totiž není už výhradně sezónní záležitostí.

Před zahájením prodeje jsou prodejci povinni seznámit se s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb (viz zde), stejně tak s doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji.

Pracovní deska, na níž probíhá zabíjení, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb. Pevné vedlejší živočišné produkty, tedy například vnitřnosti či žábry z kuchaných kaprů, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady.

V posledních několika letech SVS také ve zvýšené míře kontroluje, zda nedochází k zneužívání chráněného zeměpisného označením (Třeboňský kapr) nebo chráněného označení původu (Pohořelický kapr) a tím ke klamání spotřebitelů. Někteří prodejci v posledních letech nabízejí také takzvaného Omega3kapra, jehož chov vyvinuli odborníci z Jihočeské univerzity a jeho maso má obsahovat větší množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Namátkově je ze strany veterinárního dozoru ověřována také pravdivost tohoto označení.

V souvislosti se současnou situací výskytu koronaviru SARS-CoV-2 budou inspektoři kontrolovat rovněž dodržování používání ochranných prostředků dýchacích cest a hygienu prodeje. SVS při této příležitosti zároveň apeluje na nutnost dodržovat platná protiepidemická opatření, a to jak ze strany prodejců, tak nakupujících, tedy zejména dodržovat dostatečné odstupy a chránit sebe a své okolí použitím roušek či respirátorů.

Ačkoliv se nesplnění nahlašovací povinnosti může zdát někomu pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží, není tomu tak. Právě na základě těchto hlášení totiž SVS plánuje a následně každoročně provádí kontroly prodejců. Nenahlášení prodejci se tak mohou vyhnout kontrole a tím mimo jiné ohrozit zdraví nakupujících. Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady a také prodejci zcela noví.

Před loňskými Vánoci veterinární inspektoři zkontrolovali téměř tisíc prodejních míst. Zhruba ve čtyřech procentech kontrol zjistili inspektoři nějakou závadu (v roce 2018 to byly tři procenta kontrol). Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě. Meziročně výrazněji přibylo prohřešků proti hygieně. V oblasti zásad welfare zvířat bylo odhaleno porušení předpisů u jednoho procenta kontrol.


Zdroj: Státní veterinární správa


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 07.12.2020 17:30



0 +
 

Hlavní zprávy