Region: ČOI varuje před JO-JO medvědem

Některé nabízené a prodávané hračky mohou být pro nejmenší spotřebitele zvláště nebezpečné. Platí to i v případě plastové hračky…

dezinfekce



Některé nabízené a prodávané hračky mohou být pro nejmenší spotřebitele zvláště nebezpečné. Platí to i v případě plastové hračky JO-JO medvěd, u které inspektoři ČOI zjistili, že hrozí nebezpečí uškrcení, jelikož pružná šňůra se může dítěti ovinout kolem krku.

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu ČR je v nabídce výrobek, který může při používání ohrozit bezpečnost dětí svou elastickou šňůrou.



Jedná se o plastovou, elastickou figurku o výšce 130 milimetrů. Je zhotovena z měkkého materiálu oranžové barvy. Medvěd má zvýrazněný nos a oči. Obličej je namalovaný bílou a černou barvou. Postavička je opatřena plastovým závěsem s očkem, pomocí kterého lze hračku připevnit na prst. Uvnitř figurky je vložena plastová kulička, která při otřesu světélkuje. Hmotnost výrobku je 57 gramů. Závěs má počáteční délku 193 milimetrů. Hračka je navíc prodávána bez obalu a nemá žádné jiné značení či identifikační údaje.

Hračka, která se takto nabízí a prodává na trhu, nesplňuje požadavky NV č. 86/2011 Sb.. Inspektoři ČOI předali hračku k odbornému přezkoušení v akreditované laboratoři, kde bylo zjištěno, že poměr hmotnosti ke konstantě pružnosti hračky výrazně přesahuje požadavky citovaného předpisu. U výrobku tak existuje nebezpečí uškrcení, ke kterému může dojít v případě, že se šňůra vyrobená z pružného materiálu může ovinout nejméně 3krát dítěti kolem krku. Vzhledem ke zjištěné vysoké pružnosti elastické šňůry je možné, že dojde k jejímu natažení do takové délky, při které může dojít ke zranění malého dítěte.

Inspektorát ČOI Královéhradecký a Pardubický, který kontrolu prováděl, uložil zákaz distribuce a uvádění této hračky na trh. Informace o nebezpečné hračce byla nahlášena kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněna v systému RAPEX.

Hračka JO-JO – MEDVĚD Značka:    neuvedena Typ / číslo modelu:  neuvedeno Čárový kód:   neuveden Popis výrobku na obalu:  výrobek je prodáván bez obalu Značka shody: neuvedena Kontaktní údaje distributora:  Trang Le Thi Thu, Poděbradova 118, Chrudim

Zdroj: Česká obchodní inspekce #Region #hračka #medvěd #děti #nebezpečí #varování #ČOI #RAPEX #uškrcení



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
31.03.2017 11:46



0 +
 

Hlavní zprávy