Region: Karlovarští celníci bilancují rok 2022

Karlovarští celníci vybrali v loňském roce na cle, daních a dalších poplatcích, včetně dělené správy, téměř 900 milionů korun, o více než 100 milionů korun oproti roku 2021.

dezinfekce

Za zboží dovezené ze zemí mimo EU vybrali clo ve výši více než 60 milionů korun, bezmála 46 milionů korun z této částky bylo odvedeno na účet EU. 

Příslušníci právního oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj projednali ve správním řízení více než 280 případů a uložili 203 pokut ve výši 7,2 milionu korun.  

Úspěšný rok mají za sebou i pracovníci správy příjmů a vymáhání. Celkově v roce 2022 vybrali v rámci dělené správy téměř 200 milionů korun.  

Karlovarští celníci se kromě výběru cla, daní a dalších poplatků zaměřili také na kontrolu značení tabákových výrobků či značení lihu, pátrali po zboží uniklém celnímu dohledu, kontrolovali zboží na tržištích i v kamenných obchodech. Předmětem zájmu hlídek byla také nelegální přeshraniční přeprava zboží, dále celníci prováděli kontrolu mýtného, nelegální zaměstnanosti, hazardu a další činnosti v rámci svých kompetencí.

Při více než 70 kontrolách různých prodejen zajistili karlovarští celníci bezmála 800 litrů nezdaněných lihovin a téměř 290 tisíc kusů neznačených, nebo nesprávně značených cigaret, a bezmála 7 kg tabáku. 

V rámci kontrol ochrany práv duševního vlastnictví zabránili celníci v regionu prodeji bezmála 14 tisíc kusů zboží, u kterého vzniklo podezření, že tato práva porušuje. Prodejem takového zboží by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující bezmála 70 milionu korun.

Obchodníci na tržnicích, ale i v kamenných provozovnách, nabízeli zboží jako originály světoznámých značek. Nejednalo se pouze o obvyklé komodity, jakými jsou např. textil a obuv, kabelky, batohy či galanterní zboží světoznámých značek, ale také hodinky, různé parfémy, prací prášky, rostlinné postřiky, či WC tablety. Stále častěji se na pultech objevují také hračky, u nichž vzniklo podezření, že se jedná o zboží porušující práva duševního vlastnictví. Padělky hraček bývají od originálů velmi vzdálené, a to především svojí kvalitou. Často se stává, že po rozbalení bývají hračky nejen špinavé, zapáchají, ale také se ulamují jejich části, vyčnívají z nich různé kusy drátů, ostrých plastů, či odpadávají nekvalitně přišité součásti. Hračky tak mohou být nejen zdravotně závadné, ale až životu nebezpečné, a to především pro naše nejmenší spotřebitele.  

Jednou z mnoha dalších kompetencí Celní správy České republiky je kontrola provozování hazardních her. Příslušníci oddělení dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Karlovarský kraj vykonávají dozor v oblasti provozování hazardních her podle zákona o hazardních hrách a souvisejících předpisů. Zaměřují se jak na legální, tak i na nelegální provozování hazardních her. Zatímco nelegálního hazardu v Karlovarském kraji v poslední době výrazně ubylo, přibylo případů, kdy se porušení zákona dopouštějí provozovatelé hazardních her legálních. Z celkového počtu 37 provedených kontrol v karlovarském regionu od začátku loňského roku prokázali karlovarští celníci legálním provozovatelům pochybení ve 20 případech. Nejčastěji se jednalo o nedodržení povinností souvisejících s identifikací a evidencí návštěvníků herního prostoru, čímž byla mimo jiné umožněna účast na hazardní hře i osobám bez platné registrace a na cizí uživatelské konto, či vstup do herního prostoru osobám mladším 18 let. 

V rámci kontrol zpoplatněných komunikací provedli na pozemních komunikacích více něž 600 kontrol, z nichž bezmála třetinu postoupili ke správnímu řízení a na místě vybrali pokuty přesahující 500 tisíc korun. 

Další z kompetencí celní správy jsou kontroly v oblasti zaměstnávání cizinců. V roce 2022 provedli celníci v karlovarském regionu 48 kontrol, při kterých u 43 osob zjistili, že nemají potřebná povolení k pracovní činnosti. 

Příslušníci dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj se také podílejí na spolupráci s celními orgány SRN v rámci programu COOPERATION DE. Hlavní náplní kontrol je především odhalovaní přepravy omamně psychotropních látek a dalšího nebezpečného zboží. Kontroly provádějí karlovarští celníci společně s německými kolegy, a to na území obou států. Společně v loňském roce zajistili bezmála 800 kusů nebezpečné pyrotechniky a opakovaně zajistili menší množství omamně psychotropních látek, nejčastěji se jednalo o metamfetamin, známý jako pervitin. 

V neposlední řadě celníci provádějí také součinnostní kontroly s ostatními orgány, např. ve spolupráci s Policií ČR, Finančním úřadem v Karlových Varech, Českou obchodní inspekcí, Krajskou veterinární správou a dalšími institucemi. Od září r. 2022 do začátku r. 2023 se karlovarští celníci také podíleli na kontrolách slovenských hranic, zaměřených na nelegální přechod migrantů.

Zdroj: Celní správa


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy