Region: Kraj nakoupí energie na příští rok přes burzu (TV Západ)

Veřejné organizace, stejně jako domácnosti a další vyjmenované subjekty mají v současné době ze zákona možnost odebírat energie za zastropované, tedy regulované ceny. I tak se většině razantně zvýší platby, Karlovarský kraj a jeho organizace nevyjímaje.

dezinfekce

"Nicméně protože Karlovarskému kraji končí fixace v letošním roce, tak my pro příští rok budeme muset zajistit nákup energie tzn. jak plynu, tak elektrické energie. V současné době jsme se rozhodli na jednání Rady, že bychom na to použili tzv. spotové ceny, tzn. že budeme obchodovat na burze v rámci jednodenní ceny. Má to jen to riziko, že se to uzavírá pro tu chvíli, není tam možná žádná korekce, prostě ta cena je v ten den stanovena," uvedl radní Karlovarského kraje Pavel Čekan. 

Nákup pro celkem 142 subjektů jako jsou města a organizace Karlovarského kraje zajistí burza PXE. 

"Celkem je to zhruba tisíc odběrných míst, z toho větší část je na hladině nízkého napětí, 14 míst je hladině vysokého napětí a v podstatě bychom oproti původnímu předpokladu, kdy jsme se domlouvali, že bychom měli tento způsob nákupu po dobu dvou let, tak se Rada usnesla, že to bude po dobu 12 měsíců. A ten subjekt, který to pro nás bude zajišťovat, tak nám odpustí na ten druhý rok poplatek za tu správu. A případně ten následující rok pro nás bude obchodovat zdarma. Je potřeba říci, že ten předpoklad oproti předchozímu, tak je relativně pozitivní, tzn. že nárůst cen elektrické energie oproti letošku by měl být zhruba o 20 % a u plynu by to mělo být zhruba 80 procent," dodal Čekan. 

Kraj původně předpokládal až několikanásobný nárůst cen. V absolutních číslech se počítalo se zvýšením až o 120 až 130 milionů korun, nyní je předběžné vyčíslení pod 100 miliony. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy