Region: Kraj připomínkoval záměr Chráněné oblasti Krušné hory (TV Západ)

Rada Karlovarského kraje definovala námitky a připomínky k vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Zhruba desítka bodů řeší především úpravy jednotlivých zón a sladění návrhu s dopravními stavbami a další konzultace s odbornými institucemi.

dezinfekce

„Karlovarský kraj se již před třemi lety přihlásil k záměru vzniku Chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Vzhledem k tomu, že to je vlastně poslední pohoří, které v rámci České republiky ještě není celoplošně chráněno, takže komise životního prostředí vytvořila pracovní skupinu, která se poměrně často scházela a v které byli zástupci celé sféry celého spektra lidí, na které bude mít vyhlášení Chráněné krajinné oblasti dopad. Na základě připomínek z této pracovní skupiny pak Ministerstvo životního prostředí připravilo návrh zónace, který byl obcím předložen na podzim loňského roku a obce měly možnost se k této zónaci vyjádřit. Je to kompromis, který zahrnuje jak žádosti obcí, které některé nesouhlasí být v Chráněné krajinné oblasti, takže tam vznikly nějaké ostrovy, docházelo k posunutí hranic Chráněné krajinné oblasti tak, aby ty obce neměly důvod se cítit omezovány, aby svůj rozvoj mohly zajistit a na druhou stranu, aby vůbec CHKO vzniklo, aby došlo k udělení těch jednotlivých stupňů ochrany, které dnes jsou roztříštěné, protože část přírodních památek spravuje Karlovarský kraj, část Agentura ochrany přírody. Takže já beru jako velký pokrok to, že bude mít celé chráněné území jednoho šéfa a bude to pod jednou kontrolou,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec. 

Chráněná krajinná oblast Krušné hory zahrnuje pás území od hranic s Německem ve dvou krajích – karlovarském a ústeckém. U nás začíná u Kraslic a končí v ústeckých Petrovicích. V Karlovarském kraji budou vyňaty například území okolo Stříbrné, Abertam, Klínovce a Loučné nebo Kovářské. Území bude rozděleno do čtyř zón ochrany, přičemž ta první, nejvíce chráněná zahrne necelých 14 %. V našem kraji se jedná mimo jiné o oblasti Přebuzského vřesoviště, Rolavského vrchoviště, Božídarského Špičáku, Rýžovny nebo okolí Pekelské skály. 

„Ministerstvo životního prostředí bude zpracovávat připomínky, kterých určitě bude celá řada, takže ten proces určitě nebude krátký. Bude trvat měsíce a já osobně očekávám, že k samotnému vyhlášení dojde někdy na začátku roku 2026,“ dodal Jakobec. 

Pohyb lidí není, narozdíl od národních parků, omezen. Hlavní zaměření je ochrana přírodního rázu kdy se zabrání například vzniku staveb, které by Krušnohoří hyzdily. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy