Region: Kraj přispěje městu Krásno na očkování dětí proti žloutence typu A

Na programu jednoho z posledních zasedání současné Rady Karlovarského kraje bylo schválení finanční podpory městu Krásno. To zažádalo o individuální dotaci ve výši 60 tisíc korun na zajištění očkování proti žloutence typu A pro děti z mateřské školy. Důvodem jsou obavy z možného šíření nákazy ze sousedního Horního Slavkova.

dezinfekce

„Již během prázdnin jsme jednali o opatřeních, která by zabránila výskytu tohoto vysoce infekčního onemocnění v kraji. Jako nejjednodušší a nejefektivnější řešení se nabízelo očkovaní. Městu Horní Slavkov, které se stalo epicentrem žloutenky typu A, jsme proto poskytli individuální dotaci na očkovaní žáků mateřských a základních škol. Ti jsou z pohledu šíření nákazy totiž nejrizikovější skupinou. Nyní nás o podporu požádalo i sousední město Krásno,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Prostředky budou využity na očkování 25 dětí mateřské školy. Ty jsou často v kontaktu s lidmi dojíždějícími do Horního Slavkova, zejména pak se svými sourozenci, kteří tam navštěvují základní školu. Očkování, jež není hrazeno zdravotními pojišťovnami, se skládá ze dvou dávek. První z nich je považována za základní, druhá pak za posilující. Podávány jsou v intervalu 6 až 12 měsíců.

Žloutenka typu A napadá ve vyspělých zemích osoby každého věku, kromě těch, které již onemocnění prodělaly nebo byly očkovány. V České republice se vyskytuje v menších či větších epidemiích. Bezpříznaková forma je častější u dětí, které jsou rizikové pro šíření onemocnění, protože si nemusí být vědomy, že u nich žloutenka probíhá. Následná rekonvalescence může trvat i několik měsíců.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy