Region: Krušnohoří je v UNESCO (TV Západ)

Hornické památky českého a saského Krušnohoří byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom Výbor světového dědictví na svém 43. zasedání v ázerbájdžánském Baku. Po kynžvartské daguerrotypii, která je zapsána jako Paměť světa, je krušnohorský region další památkou z Karlovarského kraje.

dezinfekce

„Karlovarský kraj vyčlenil přímo uvolněného zastupitele kvůli zápisu do UNESCO. Jsem velmi  ráda, že se to po mnoha letech podařilo. Velké poděkování mnoha lidem, jak od nás – z odboru kultury, tak z jednotlivých měst a obcí. Karlovarského kraje se to týká hornické krajiny Jáchymov, hornické krajiny Boží Dar, Abertamy, Horní Blatná a Rudá věž smrti v Ostrově. V současné chvíli se setkáme se starosty jednotlivých měst a obcí. Jistě posbíráme jejich požadavky z hlediska infrastruktury, vybudování parkovacích míst, veřejných záchodků a dalších věcí, které bude potřeba. Karlovarský kraj jistě bude připraven, popř. v příštím roce, vypsat krajský dotační program, který by městům a místům, které byly zapsány na seznam kulturního světového dědictví, pomohl, protože my jsme za to velmi rádi a očekáváme od toho, že do Karlovarského kraje a na ty daná místa přijede daleko více turistů než tomu bylo doposud,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. 

Kraj má zřízenou Destinační agenturu, která usiluje o to, aby se do ní zapojilo co nejvíce obcí v kraji.

„Jsme dnes zrovna nechali zpracovat analýzu, aby se zde zřídili i další oblastní Destinační agentury, které mohou čerpat finanční prostředky jak na marketing, tak na propagaci. Dá se předpokládat, že se zapsáním do UNESCO se právě bude klást důraz na zřízení oblastních destinačních agentur právě v oblastech, kde došlo k zápisu na seznam kulturního světového dědictví UNESCO,“ dodala Vildumetzová. 

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří se skládá z 22 součástí. Z nich je pět na české straně a 17 v Sasku. Pro Českou republiku znamená potvrzení výjimečné světové hodnoty Krušných hor první úspěšný zápis na Seznam světového dědictví po 16 letech. Naposledy byla na tento prestižní seznam zapsána v roce 2003 Třebíč – Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa. O zápis také bojuje lázeňský trojúhelník Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy