„Cílem naší soutěže je zviditelnit kvalitu potravinářských a zemědělských výrobků z produkce na území Karlovarského kraje a upozornit tak na značné úsilí malých i středních výrobců o udržení tradic a úrovně produktů. Věřím, že zisk tohoto ocenění přinese výrobcům i další úspěchy na poli prodeje a zvýší prestiž jejich značky mezi zákazníky,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec.
Soutěž se snaží o propagaci regionálních výrobků, udržení tradic, podporu zaměstnanosti a ekonomický růst regionálních potravinářských subjektů. Podporuje také snahu menších výrobců o originalitu, kvalitu a regionální původ produkce.
Výrobky mohly do soutěže přihlásit malé a střední potravinářské podniky s maximálním počtem 250 zaměstnanců. Přihlášený produkt musel být vyprodukován nebo vyroben v našem regionu a musel pocházet z tuzemských surovin. Soutěž probíhala v pěti kategoriích: masné výrobky, mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce, zelenina, medy, čaje v čerstvé nebo zpracované formě.
V porotě zasedli zástupci Karlovarského kraje, Krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Střední školy živnostenské Sokolov a Regionální agrární komory kraje Karlovy Vary. Ocenění získávají certifikát k užívání značky „Dobrota Karlovarského kraje“ pro daný produkt.
Výsledky 7. ročníku soutěže Dobrota Karlovarského kraje
Masné výrobky
1. místo: Myslivecká slanina – Josef Pelant
2. místo: Poctivý domácí guláš pro dva – Statek Bor Zeos, spol. s r.o.
3. místo: Gulášová polévka pro dva, polévka vařená s láskou - Statek Bor Zeos, spol. s r.o.
Mléčné výrobky
1. místo: Sedlácký kozí sýr BIO přírodní - Marie Květoňová
2. místo: Jogurtový nápoj BIO – meruňka - Belina s.r.o.
3. místo: Tvarohový méďa tiramisu – Statek Bor Zeos, spol. s r.o.
Pekařské a cukrářské výrobky
1. místo: Doktor světlý – Karlovarská cukrárna s.r.o.
2. místo: Pavlova – Karlovarská cukrárna s.r.o.
3. místo: Mánička – Veronika Amálie Kušnir
Alkoholické a nealkoholické nápoje
1. místo: Sarka Farka 11° - Pivo Kronl s.r.o.
2. místo: Tmavý ležák 12° - Kynšperský pivovar s.r.o.
3. místo: Světlý ležák 12° - Kynšperský pivovar s.r.o.
Ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě
1. místo: Med lesní smíšený – Michal Spurný
2. místo: Lázeňský šálek, ovocný čaj – Jitka Šimůnková
3. místo: Medový krém s mateří kašičkou – Miroslav Dimo