Region: Policisté kontrolovali chatové oblasti

V pátek 18. listopadu letošního roku proběhla na Chebsku, konkrétně v Aši a přilehlém okolí, preventivní akce na kontrolu chatových oblastí a zahrádkářských kolonií, které se zúčastnili policisté z obvodního oddělení Aš, policejní psovod se služebním psem a strážníci Městské policie Aš.

dezinfekce

Během akce, která probíhala celý den, policisté společně se strážníky navštívili několik zahrádkářských kolonií a zkontrolovali při tom několik desítek zazimovaných objektů, u kterých neshledali žádné protiprávní jednání. Policisté také radili přítomným zahrádkářům a chatařům, jak si správně své objekty zabezpečit na zimní období.

Cílem této akce bylo eliminovat a předcházet trestné činnosti související zejména s krádežemi vloupáním do obydlí a rekreačních objektů. 

Zimní období je časem, kdy majitelé své rekreační objekty obývají jen zřídka. Ve většině případech majitelé své objekty či zahrady v posledních dnech zabezpečují a zazimovávají. Toto období je ale bohužel vhodnou příležitostí pro pachatele trestné činnosti. Policisté společně se strážníky tyto kontroly provádí za jediným účelem, aby předešli páchání této trestné činnosti. Samozřejmě to není jen v jejich silách a možnostech, ale především majitelé by měli mít starost o zabezpečení jejich majetku.  

Obdobné preventivní akce budou namátkově probíhat během celého podzimního i zimního období.

Jaké mají možnosti? Jde především o následující rady a opatření:

•    Zabezpečte si rekreační objekt především certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky (dokonalý bezpečnostní zámkový systém, zodolněné dveře, mříže, uzamykatelné okenice). 

•    Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy).

•    Pro vyšší standard ochrany využijte elektronickou ochranu, případně připojení objektu na pult centralizované ochrany.

•    Objekt mějte správně pojištěný nejen proti krádeži, ale i proti požáru.

•    Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.

•    Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí. Poznamenejte si výrobní čísla elektrických přístrojů

•    Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí

•    Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie. Nebuďte neteční – dnes navštívil zloděj souseda, zítra se to může stát i Vám!

•    Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly. 

•    Při podezření z vykradení zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně policii.

•    Vše důležité po vypátrání odcizených věcí a dopadení pachatele oznamte do policejního protokolu. 

•    Policie neprovádí pouze represi, ale pomocí preventivních návštěv rekreačních oblastí, rozhovorů a navazování neformálních vztahů s chalupáři předchází možné majetkové kriminalitě.

nprap. Jan Bílek


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy