Region: Proběhl 10. ročník výtvarné soutěže seniorů (TV Západ)

Jubilejní, 10. ročník výtvarné soutěže s názvem "Věk pro nás není překážkou", kterou vyhlašuje Karlovarský kraj, zná své vítěze.

dezinfekce

V úterý 11. dubna došlo k předání ocenění na Krajském úřadě a pro letošní ročník si pořadatelé nachystali i jednu unikátní cenu.  

„Soutěž Věk není překážkou už se stala pěknou tradicí. Proběhl desátý ročník a my jsme si proto přichystali i speciální cenu. Kromě vítězů a druhých a třetích míst každé z kategorii věrnostní cenu pro účastníka, který se zúčastnil všech předchozích ročníků,“ popsal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Cenu pro nejvěrnějšího účastníka získal Jaroslav Jirásek z Chebu. Fotografování se věnuje dlouhé roky, z klasické zrcadlovky spojené s náročným vyvoláváním fotografií přešel před 20 lety na digitál. Se svým letošním snímkem s názvem "Za kostelem sv. Mikuláše a Alžběty" sice ocenění nezískal, ale jinak v uplynulých ročnících byl celkem 8 úspěšný. 

„Když obesílám tuto soutěž, tak se snažím fotit místa v Karlovarském kraji a samozřejmě v Chebu. V Chebu je většina vyfocených,“ nastínil svůj postup oceněný fotograf Jaroslav Jirásek.

Fotograf využívá manuálních nastavení a rád pracuje s přechody mezi světlem a tmou. 

„Právě proto je to focené za tím kostelem, protože před kostelem jsou zaparkované auta. Ta byla po ránu, dokud ještě bylo veřejné osvětlení zapnuté, což je na té fotografii vidět. Mám dva fotoaparáty Sony, jednu A77 a teď novější bezzrcadlovku A6400,“ přiblížil fotograf. 

Jaroslav Jirásek se nebrání se ani využití mobilního telefonu při pořizování snímků.

„Určitě fotím mobilem, protože i když foťák nosím pořád sebou, ale někdy prostě je to rychlejší a třeba se dají fotit mobilem dobře panoráma,“ potvrdil Jirásek. 

Oproti loňským 40 účastníkům narostl počet přihlášených děl na 78, a tak měla odborná porota složitější rozhodování. 

V kategorii Ručních prací získal první místo František Koudela z Karlových Varů za svůj Šicí stroj, ale předávání se bohužel nezúčastnil. Na druhé pozici se umístil Jindřich Rohla z Kraslic se svým Nákladním automobilem. Třetí příčku za Babiččinu zahrádku obdržela Eva Strejcová z Dolního Žandova. V kategorii bylo předáno také Čestné uznání Marii Michálkové z krajského města za Vyšívaného kocoura. 

V kategorie – Kresba, malba, grafika zvítězil chebský kronikář Jindřich Josef Turek se svou Literou „G“. Předstihl tak stříbrnou Drahomíru Jandovou ze Stříbrné za Opojení i třetí Jiřinu Hübschovou ze Stará Role s Akvarelem. 

I ve fotografické kategorii byly předány tři ceny. Jako nejlepší se porotě jevila Ranní pastva Mileny Kuklové z Karlových Varů. Kaluže Josefa Sedláčka z Nejdku obsadily pomyslnou druhou příčku před surrealistickou fotografií Jiřího Nárta z Chodova.

Cenu Českého rozhlasu Karlovy Vary, partnera soutěže obdržela Dana Balcarová z Karlových Varů za své Flašky. 

Ve vestibulu budovy A Krajského úřadu Karlovarského kraje je možné až do 28. dubna v době úředních zhlédnout výstavu jednotlivých soutěžních prací.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy