Region: Prožitkové učení na farmě Kořeny v Lipné

Dne 20. září 2024 proběhla na farmě Kořeny v Lipné u Hazlova akce, která žákům 9. třídy ZŠ Hazlov nabídla možnost vyzkoušet si práci farmáře.

dezinfekce

Během tohoto prožitkového učení si žáci mohli na vlastní kůži vyzkoušet, co všechno obnáší vypěstování vlastního jídla. Pod vedením naší farmářky Pavlíny a pedagogického doprovodu se zapojili do sklizně brambor, rajčat a slaměnek. Po sklizni následovalo čištění mrkve a pastináku, takže žáci měli možnost seznámit se s celým procesem od pěstování až po zpracování zeleniny.

Žáci si díky této akci uvědomili, co všechno je potřeba k tomu, aby se z malé sazeničky stala zelenina připravená k jídlu a kolik práce a úsilí tento proces vyžaduje.

Vyvrcholením celého dopoledne byla společná ochutnávka čerstvě sklizených brambor, které byly upečené v soli a servírované s tvarohem a máslem. Tento jednoduchý, ale dobrý pokrm podtrhl zážitek z celého dne a symbolicky završil cestu jídla z pole až na talíř.

Akce by se neuskutečnila bez podpory paní ředitelky Ing. Hany Martínkové, paní učitelky Heczkové a paní družinářky Frankové, které ji nadšeně podpořily a společně s námi zorganizovaly. Děkujeme také samotným žákům, kteří k práci přistupovali s obdivuhodným nasazením a nadšením. Díky tomuto zážitku se na farmě Kořeny mohli „vrátit ke svým kořenům” a pochopit, že soběstačnost a úcta k jídlu začínají právě na poli.

Věříme, že podobné akce mají velký dopad na vztah dětí k přírodě a surovinám, které jsou součástí jejich každodenního života.

tým restaurace Na Gruntu a farmy Kořeny

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy