Region: Spisovatelská hvězda zasvítí v Jáchymově

V sobotu 20. května navštíví Jáchymov spisovatel Vlastimil Vondruška. Ve své zábavné talk-show s názvem Román a skutečnost povypráví o svém životě a tvorbě, ale samozřejmě také o historii a dnešku. Akce proběhne od 17 hodin v nádherných prostorách Muzea Královská mincovna.

dezinfekce

Pro město je to událost o to významnější, že Vondruška už své výjezdy do vzdálenějších krajů výrazně omezuje. Díky Nadaci St. Joachim se ho však podařilo oslovit. K městu samotnému má Vondruška velice kladný vztah, dokonce zde umístil i děj své knihy Jáchymovští démoni.

Vlastimil Vondruška nám na příkladech z vlastní tvorby ukáže, jak se píše historický román, jak by měl autor koncipovat své hrdiny a do jaké míry je román věrohodným historickým pojednáním. A k tomu všemu něco málo faktů – o středověké spravedlnosti na základě chování jeho nejslavnější románové postavy Oldřicha z Chlumu a o běžném životě očima panoše Oty.

Zábavná talk-show Román a skutečnost proběhne od 17 h v Královské mincovně v Jáchymově. Pořadateli jsou Nadace St. Joachim a Muzeum Královská mincovna Jáchymov. Vstupné je 70 Kč. Po skončení programu vám bude autor k dispozici k autogramiádě.

Stříbrná parta ožívá díky jáchymovským legendám

Ztvárnit poutavé a především bohaté dějiny Jáchymova v románovém příběhu pro děti není nic jednoduchého. Nápadu, který by mladší generaci přiblížil krásy města se na popud Nadace St. Joachim ujal spisovatel a scénárista Miroslav Adamec. Z osobní návštěvy, kdy si prohlédl centrum Jáchymova i okolí vytvořil příběh, který má šanci i na filmové zpracování. Kniha nese název Stříbrná parta. Ve čtvrtek 18. května přijede autor osobně do jáchymovské Latinské knihovny svou knihu pokřtít. Za kmotry knize půjdou místostarostka města Jáchymov Lada Baranek Lapinová a ředitel Montanregionu Krušné hory Michal Urban. Po akci, která začíná v 17 hodin bude následovat autogramiáda.

„Stříbrná parta Miroslava Adamce je kniha, která vás chytne a nepustí. Je v ní všechno. Dobro i zlo, láska a nenávist, silné přátelství a báječně zachycené mezigenerační vztahy. ale i historické, místopisné a geologické reálie, které čtenáře nenápadně obohatí. Je to vtipný a napínavý, drsný i dojemný, bláznivý i moudrý příběh. A skvěle se čte!", říká Ivona Březinová, uznávaná autorka dětské literatury

Miroslav Adamec má na svém kontě spousty knížek i filmových scénářů. Uvést můžeme například pohádky Škola princů, Přání k mání nebo V peřině. Nejmenší si jistě vzpomenou na večerníček Berta a UFO a ti starší třeba na sitcom Hospoda. Knihu Stříbrná parta si můžete zakoupit v informačním centru Jáchymov. U příležitosti křestu pak budou knihy Stříbrná parta k dostání přímo na akci za sníženou cenu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy