Region: Úřad odblokoval soutěž na nákup CNG autobusů (TV Západ)

Karlovarský kraj obdržel zprávu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, která se týká krajem vypsané soutěže na nákup 170 autobusů dvou typů na stlačený zemní plyn pohon. Stažení podnětu třetí strany odblokuje současný stav a umožní Kraji pokračovat v plánované investici za zhruba 1,3 miliardy korun.

dezinfekce

"Byli jsme informováni, že ten, kdo podal podání na Úřad na ochranu hospodářské soutěže, ve vztahu k soutěži autobusů, své podněty stáhl, tzn. Úřad nyní zruší veškerá řízení, která v této věci vede a my budeme moci v následujících dnech vyhodnotit a vyhlásit vítěze toho výběrového řízení a předpokládám, že uzavřít smlouvu. Takže bychom se měli i časově dostat do toho harmonogramu, kdy budeme moci využít tu dotaci na nákup autobusů CNG do konce příštího roku. A ten nákup proběhne standardně," přiblížil situaci hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Nové autobusy budou potřebovat i místa pro plnění média tzv. plničky. Ty budou provozovat soukromé firmy, ale Kraj chce mít hotové projekty na tyto stanice. 

"Musíme mít připraveny v regionu i plničky CNG, proto jsme v rámci našich areálů Údržby silnic zadali vyhledávací studii, kde by tyto plničky mohly být. Ta už je hotová. A na základě toho jsme teď vydali manažerský pokyn Krajské správě a údržbě silnic, aby zpracovala projektovou dokumentaci na tyto plničky, abychom ji měli připravenou pro budoucího provozovatele a vlastně investora těch plniček," vysvětlil hejtman.  

Kraj zároveň podle vlastních slov velmi důkladně zvažoval přínosy i rizika pohonu plynem CNG v době, kdy mezinárodní situace s dodávkami plynu prožívá velmi nejisté období. 

"My jsme velmi pečlivě získávali informace a nechali si zpracovat i od poskytovatele zemního plynu jejich výhled, projekci do budoucna, na následující dva roky. Byli jsme ujištěni, že jsou schopni garantovat cenu, která pořád ekonomiku CNG busů výrazně upřednostňuje před naftou. V tom jejich předběžném avízu je garance dodávek za určenou cenu," dodal Kulhánek.

Karlovarský kraj získal příslib 600milionové dotace na nákup nízkopodlažních autobusů na CNG pohon z Integrovaného regionálního operačního programu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy