Na obalu každé balené potraviny se lze dočíst název a adresu provozovatele potravinářského podniku, avšak to nemusí být vždy rovněž výrobce dané potraviny. Podle platné legislativy se jedná o jméno a adresu provozovatele, který je zodpovědný za to, jak je potravina označena. Pokud se chce spotřebitel dozvědět, kdo potravinu skutečně vyrobil, tak musí na výrobku zabaleném přímo výrobcem hledat tak zvanou identifikační značku.
Identifikační značka je vlastně malý ovál, uvnitř kterého je uvedena zkratka země, ve které je uveden výrobce s přiděleným číslem a zkratka slov „Evropské společenství“, tedy „ES“.
Identifikační značka může mít následující podoby:
Písmena ´CZ´ v tomto případě znamenají, že výrobce je na území ČR a pod dozorem Státní veterinární správy. Podle čísla lze potom na stránkách Státní veterinární správy dohledat detaily ke konkrétnímu výrobci.
Nejpodrobnější informace o původu potraviny, tedy nejen údaje o původu jejího výrobce, ale také samotné suroviny získá spotřebitel u masa; konkrétně masa hovězího, vepřového, drůbežího, skopového i kozího.
„Na obale takového masa musí být uvedena jasná a srozumitelná informace o zemi, kde bylo zvíře, z něhož maso pochází, chováno a o zemi, kde bylo poraženo. V případě, že je maso prodáváno nebalené, musí být tyto informace v těsné blízkosti nabízeného masa,“ vysvětlil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Velmi snadno se původ pozná také u vajíček.
„Na skořápce každého vajíčka lze totiž najít tzv. kód producenta, který se skládá mimo jiné i ze zkratky země, kde byla chována nosnice, která vejce snesla,“ uvedl Semerád a dodal, že podrobné vysvětlení významu kódu producenta je uvedeno na každé krabičce vajec.
Zdroj: Státní veterinární správa