Rekuperace: lokální vs. centrální jednotka v domácnostech

Moderní řízené větrání domácnosti rekuperačními jednotkami nahrazuje přirozené větrání okny a díky tomu šetří i náklady na energie. Okna zůstávají zavřená a za nimi také pyly, prach a hluk a vy můžete v klidu spát i dýchat. Zajistěte si doma skutečně čistý a čerstvý vzduch, zvolte lokální nebo centrální rekuperační jednotku. Jaký je mezi nimi rozdíl?

dezinfekce

Centrální rekuperační jednotka zajistí čerstvý vzduch celé domácnosti

S centrální rekuperační jednotkou si užijete čerstvý vzduch v celé domácnosti bez nutnosti otevírání oken. Díky možnosti filtrace vzduchu přes hypoalergenní filtry je skvělým řešením pro alergiky a zároveň odvodem vlhkosti předchází vzniku plísní. Jejím benefitům předchází složitější instalace. Spočívá v rozvedení speciálního potrubí v podhledech či stropech, proto se umisťuje nejčastěji do novostaveb nebo do domácností při velkých rekonstrukcích.

Nepoznáte, že větráte

Srdcem centrální rekuperace je prostorově výraznější jednotka s výměníkem, která bývá umístěna zpravidla v technické místnosti či ve sklepě. Umístění mimo obytné místnosti zaručuje velmi tichý chod rekuperace, v porovnání s lokální rekuperační jednotkou. Správně instalovaná rekuperace také nezpůsobuje průvan, na čerstvý vzduch doma si rychle zvyknete a ani nepoznáte, že větráte.

Peníze za energie „nelítají“ z okna

Kouzlo řízeného větrání tkví v tom, že do místností vstupuje již předehřátý vzduch. Nedochází k ochlazování místnosti a zdí jako u klasického větrání okny. Centrální rekuperační jednotka nasává venkovní vzduch, který přivede do rekuperačního výměníku. Tam jej ohřeje právě odchozí odpadní vzduch. Příchozí se s odpadním vzduchem nikdy nesmíchá, každý má svoji přívodní rouru, ve výměníku si pouze předávají teplotu. Ohřátý čerstvý vzduch následně proudí potrubím do všech místností a použitý vzduch zase odchází odpadním vzduchovodem ven.

Centrální rekuperace: proč ano?

  • výkonnost a efektivita
  • tichý provoz
  • možnost větrání celého domu
  • regulace a filtrace vzduchu
  • rekuperace tepla z odpadního vzduchu

Centrální rekuperace: proč ne?

  • vyšší pořizovací cena
  • náročnější instalace, nutné zahrnutí do projektové dokumentace
  • vyšší nároky na údržbu

Lokální rekuperační jednotka je vhodným „dodatečným“ řešením

Lokální rekuperační jednotka slouží, jak název napovídá, k lokální výměně vzduchu jedné místnosti. Její výhodou je snadná instalace, bez nutnosti rozvádět složitý systém potrubí jako u centrální jednotky. Lokální větrací jednotka se montuje do otvoru v obvodové zdi domu. Je levnějším a jednodušším řešením, jak dodatečně získat řízené větrání domácnosti. Nevýhodou je nutnost instalace do všech pokojů (pokud chcete měnit vzduch rekuperací v celé domácnosti).

Pusťte čerstvý vzduch dovnitř a vydýchaný ven

Vzhledem k absenci přívodního a odvodního potrubí lokální rekuperační jednotka pracuje na principu střídavého provozu. V pravidelných intervalech přivádí čerstvý vzduch a odvádí ten použitý. Zároveň akumuluje energii z odpadního vzduchu v těle svého keramického výměníku, a tím nedochází k významnějším tepelným ztrátám skrze přívod čerstvého vzduchu zvenčí. I lokální rekuperační jednotka zajišťuje pravidelný přívod čerstvého vzduchu bez prachu či alergenů díky speciální filtraci. Nevýhodu může představovat vyšší hlučnost, každé zařízení je umístěno přímo v dané místnosti.

Lokální rekuperace: proč ano?

  • nižší pořizovací cena
  • snadná instalace, vhodná i pro dodatečnou montáž
  • nezávislé větrání jednotlivých místností
  • úspora energie v případě větrání jen obývaných místností

Lokální rekuperace: proč ne?

  • nižší výkonnost
  • hlučnější provoz
  • nutnost instalace do každé větrané místnosti
  • omezené možnosti regulace a filtrace

Výběr rekuperace: jak se rozhodnout?

Pro větší rodinné domy i početnější rodiny je vhodnější volbou centrální rekuperační jednotka. Intenzitu proudění vzduchu lze nastavovat centrálně, případně lze prostřednictvím speciálních klapek volit okruhy větraných místností. Lokální rekuperace je levnější a instalačně méně náročná varianta, má však omezené možnosti výkonu a nastavování. Pokud je pro vás důležitý tichý provoz, zvolte centrální rekuperační jednotku s nízkou hlučností.

Zdroje:
https://primavent.cz/co-je-to-rekuperace/

https://www.ventilatory.cz/jaky-je-rozdil-mezi-centralni-a-decentralni-rekuperaci-x31270?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwrIixBhBbEiwACEqDJca6l7-7UthI5lJbxOqcFOeP1Ocvx1dNPdM5FIbFKICMSB0U38XSOhoCh3cQAvD_BwE

https://www.czvzduchotechnika.cz/rekuperacni-jednotky/

Zdroj foto: ungvar / Adobestock.com

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy