Sbírejte od zákazníků klíčová data a využívejte je při budování dlouhodobých vztahů

O datech se říká, že jsou krví každé moderní firmy. Stále se však najde spousta subjektů, které klientské údaje nepovažují za dostatečně důležité a preferují akvizici nových zákazníků. Z hlediska vynaložených nákladů je to nerozum – udržet si stávajícího klienta je mnohem levnější a zároveň ziskovější.

dezinfekce

Databázi zákazníků máte?

Starý dobrý diář s poznámkami vyhazovat nemusíte. Přesto byste měli investovat do moderní platformy, která vaší firmě poslouží jako centrální úložiště všech klíčových údajů o zákaznících. Ideální volbou je CRM systém. Jedná se o multifunkční aplikaci, jež spolehlivě nahradí např. nástroj pro e-mail marketing nebo software pro řízení projektů

CRM software zajistí, aby byly informace o získaných kontaktech na jednom místě a měli je k dispozici lidé z marketingového oddělení, pracovníci zákaznické podpory a další kompetentní osoby.

Kromě základních informací se do databáze CRM zaznamenávají údaje o poslední aktivitě zákazníků, obchodní komunikace a spousta dalších užitečných dat, na základě kterých lze klientskou základnu efektivně segmentovat a zvolit správnou marketingovou strategii. 

Nejvíce by vás měli zajímat zákazníci, kteří vám dělají největší obrat. Snažte se o nich zjistit co nejvíce.

Motivujte pomocí věrnostního programu 

Jednou z osvědčených metod udržení stávajících zákazníků je správně koncipovaný věrnostní program. Může být postaven na sbírání bodů, a to nejen za nákup, ale také za doporučení produktu či služby dalším lidem. Anebo na výši útraty (čím více dotyčný utratí, tím lepší výhody získá) či odměny za pravidelný poplatek.

Bonusy a odměny v rámci věrnostního programu přitahují zákazníky jako magnet, motivují je k opakovaným nákupům a zároveň slouží jako zdroj cenných dat. A opět máte další důvod používat CRM software – automaticky vám připomene, kdy má dotyčný narozeniny a zlepšíte mu náladu drobným dárkem (třeba v podobě slevy na příští nákup).

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 24.05.2022 08:34



5 +
 

Hlavní zprávy