Shalom Aleichem, Franz Kafka, Theodor Lessing a židovská komunita v Mariánských Lázních

26. května v budově Městské knihovny proběhla vernisáž k výstavě „Shalom Aleichem, Franz Kafka, Theodor Lessing a židovská komunita v Mariánských Lázních“.

dezinfekce

Jak vysvětlila ředitelka Informačního centra Mariánské Lázně paní Barbora Tintěrová: „Letošní výstava je dalším pokračováním projektu Stezka spisovatelů, na kterém spolupracujeme s Městskou knihovnou již od roku 2019. Po loňské úspěšné výstavě na počest výročí návštěvy Marka Twaina v Mariánských Lázních jsme letos uspořádali za podpory města Mariánské Lázně a dalších sponzorů novou výstavu na výše uvedené téma.“

Vernisáže se zúčastnil mimo jiné předseda Židovské obce Karlovy Vary Pavel Rubín, přes ZOOM návštěvníky pozdravil z Tel Avivu izraelský herec, režisér a dramaturg Roy Horovitz, který nastudoval úspěšné divadelní představení na motivy novely Shalom Aleichem Marienbad v Národním divadle Habima Theater v Izraeli.  

Každý rok navštíví Mariánské Lázně velké množství hostů z Izraele, kteří přijíždějí do Mariánek především proto, aby viděli a blíže poznali lázeňské město, jehož historie je úzce spjata s historií židovské komunity v Evropě.

Posuďte sami. Synagoga zde byla postavena v roce 1884, během Křišťálové noci v roce 1938 byla zničena nacisty a na jejím místě se dnes nachází památník připomínající tragické události druhé světové války. Pomník má podobu macevy, tedy židovského náhrobku, v čele se siluetou zbořené synagogy a nápisem v českém a německém jazyce, doplněný veršem žalmu v hebrejštině. Na pomník pak návštěvníci pokládají malé kamínky, čímž symbolicky vyjadřují svou úctu židovskému lidu a jeho utrpení, kterému byl vystaven během holocaustu. Na výstavě najdete ukázku animace interiéru bývalé synagogy od studentů vídeňské technické univerzity a řadu historických fotografií od Richarda Švandrlíka mladšího.

Díky jedinečné přírodě, čistému vzduchu a více než čtyřiceti léčivým pramenům si lázně získaly světový věhlas. Mimořádné popularitě se Mariánky těšily v období před první světovou válkou. Město si v té době zamilovali židé z Ruska, Polska i Ukrajiny. V roce 1908 navštívil Mariánské Lázně spisovatel Shalom Aleichem (Solomon Rabinovich), jenž napsal humoristický román Mariánské Lázně (Marienbad), který se skládá z 36 dopisů, 14 milostných psaníček a 46 telegramů. „Podle mého názoru ale židovské Mariánské Lázně od smrti anglického krále Edwarda poněkud upadly. Pamatuji se, když jsem byl před několika lety v Mariánských Lázních, co se tady dělo kolem Edwarda, který si pochutnával na tradičním židovském jídle gefilte fiš v největší židovské restauraci. Nejen majitel restaurace, tlustý, uhlazený Němec s nosem jako okurka, ale každý host, každý žid byl hrdý na to, že jí tam, kde jedl anglický král. Byli židé, kteří se svým manželkám chlubili, že jedli u stejného stolu a dokonce ze stejného talíře jako anglický král, známý židofil... Teď už to v Mariánských Lázních není ono. Dalo by se říct, že pro mariánskolázeňské židy zemřel Edward, buď mu království nebeské, v mnohem větší míře než pro zbytek světa.“

Dalším slavným spisovatelem, který zaznamenal své vzpomínky na pobyt v Mariánkách, byl Franz Kafka, který se narodil v pražském židovském ghettu. O Mariánských Lázních napsal: „Karlovy Vary jsou příjemné, ale Mariánské Lázně jsou nepopsatelně krásné. Já jsem se měl již mnohem dříve držet svého instinktu, který mi říká, že nejtlustší jsou také nejchytřejší. Neboť odtučňovat může člověk všude i bez uctívání pramenů, ale v takových lázních je možné se potloukat jen tady.“

V Mariánských Lázních najdeme také pamětní desku připomínající slavného židovského spisovatele a filozofa, který je pohřben na místním židovském hřbitově. Theodor Lessing uprchl z nacistického Německa v roce 1933 a zde byl nacisty zastřelen oknem své kanceláře. O této vraždě byl roku 1973 natočen detektivní film Výstřely v Mariánských Lázních.

Když vzpomínáme na slavné osobnosti z řad židovské komunity, pak nemůžeme nezmínit osobnost, která je zvěčněna na bustě v parku v samém centru města. Jedná se o pomník Siegfrieda Carla Samuela von Basche, lékaře, balneologa a patologa, který vynalezl moderní metodu měření krevního tlaku. Tento vynálezce působil jako lázeňský lékař v Mariánských Lázních celých 35 let. Po jeho smrti mu byla slavnostně odhalena pamětní deska, kterou nacisté strhli v roce 1938.

 Mariánské Lázně jsou známé také tím, že v roce 1937 hostily 3. světový židovský kongres, tzv. Třetí kongres ortodoxního hnutí Agudat Jisrael, kterého se zúčastnilo 600 delegátů z židovských organizací z celého světa a 150 delegátů z ženských organizací.

Všechny tyto informace najdete na výstavě, kterou zdobí knihy, unikátní fotografie, pohlednice či obrazy. Návštěvníci mohou využít fotokoutek s historickým pozadím kolonády, studenti si mohou vyzkoušet znalostní kvíz či se zúčastnit minikurzu hebrejského písma.

Informační centrum města doporučuje exkurzi s názvem Historie židovské komunity, která vás provede městem po trase: židovský památník, pošta a Poštovní ulice, sousoší monarchů, hotel Polonia, Nové Lázně, Casino, doktor Basch, Městské muzeum, Geologický park, Lesní pramen, Třebízského ulice a hotel Pacifik. Exkurze trvá dvě hodiny a stojí 130 Kč. 

Výstava bude otevřena do 17. července


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy