Sokolov: Horňák bude mít nové vstupní dveře (TV Západ)

Sokolovský městský dům kultury získá nové vstupní dveře za zhruba milion korun. Rozsáhlá budova prochází v posledních letech postupnou modernizací. Několik let má také novou fasádu a okna, ale dojem dosud kazí nevzhledné vstupní dveře.

dezinfekce

"Jsme rádi, že v letošním rozpočtu se prostředky na výměnu dveří našly, tzn. že do Hornické pouti, která, věříme a modlíme se, aby už byla v rámci možností, tak jak jsme na ní zvyklí, tak aby do Hornické pouti, která bude v září, aby byly dveře vyměněny. To znamená, že koncept, kabát MDK Sokolov už bude jednotný a ty ocelové, s prominutím hrůzy, ty už zmizí," uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Před lety vznikl plán na komplexní opravu celého Hornického domu, ale z finančních důvodů se nerealizoval. 

"My tenkrát jsme měli přísliby, v roce 2008, že by se prostředky najít v Regionálním operačním programu mohly, bohužel se tak nestalo. Tak již v tom roce byly odhadované náklady na zhruba 350 milionů korun. To znamená, že v dnešní době jsou ty náklady řádově mnohem výše. Ten projekt obrovský se skládá ze sedmi etap, přičemž je hotová etapa sedmá, tzn. MDK Sokolov má nový kabát a byla vysázena nová zeleň. Těch šest etap, které jsou rozděleny na levé křídlo, pravé křídlo, hlavní sál a rekonstrukce restaurací, tak ten samozřejmě ještě čeká na svou realizaci, nicméně, kdo se rozhodl nečekat, tak to bylo vedení města Sokolova a my postupně v rámci možností městského rozpočtu přeci jen MDK Sokolov, tuto historickou, krásnou budovu, rekonstruujeme a rekonstruovat budeme a snažíme se ze všech sil, abychom ten projekt, který dělal architekt Soukup, abychom se ho drželi," vysvětlil Jan Picka. 

Menší sály a další prostory se již dočkaly rekonstrukcí do původní podoby. Dočkat se má také foyer. Největší slabinou celého domu jsou ale chybějící výtahy. Původní návrh na instalaci venkovního výtahu neprošel u památkářů, řešit se proto budou výtahy uvnitř budovy. 

"Je velký problém vždy na velký nebo na malý sál dostat techniku, aparaturu, zkrátka ten výtah tam chybí. Nemluvě ani o tom, že i mnoho občanů, návštěvníků MDK v Sokolově, už nezvládá výstup do schodů a pro ně by to byla velice vítané pomoc, tzn, že už dnes víme, že by tam byly výtahy dva. Ten první by byl někde v okolí divadelní kanceláře, to je na rohu bočního do divadla, tzn., že pokud stojím před MDK Sokolov, tak jde o ten levý roh. Ten výtah by jezdil do vstupního foyer, tam by byl druhý výtah, kde by se muselo přestoupit a ten druhý výtah ze vstupního foyer by pak už byl nahoru do toho vrchního patra," dodal Picka. 

Projekt na výtahy počítá s cenou 50 – 60 milionů korun. Město bude dále hledat možnosti dotací na tyto rekonstrukce. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy