Sokolov: Lenka Březinová vystavuje své kresby v knihovně

Doménou výtvarnice Lenky Březinové je především kresba a tomu odpovídá i název výstavy „V kresbách“, která byla zahájena vernisáží v Městské knihovně Sokolov. V přednáškovém sále v přízemí knihovny můžete tvorbu autorky, která se věnuje abstrahovaným kompozicím, vytvářené roztíranými pastely na papír, vidět do 26. května.

dezinfekce

V pracích Lenky Březinové dominují nezobrazivé lineární, tvarové a prostorové vztahy v jemných tonálních stupnicích. Do tajů této tvorby zasvětila přítomné při zahájení výstavy Božena Vachudová, kurátorka sbírek Galerie umění Karlovy Vary (na snímku vlevo s autorkou). Za knihovnu přivítala návštěvníky expozice ředitelka knihovny Daniela Drobečková a za město místostarosta Ladislav Sedláček. O hudební doprovod se postarali Jaroslav Honzák, Johanka Březinová a Martin Březina.

Lenka Březinová se narodila roku 1956 v Českých Budějovicích, odtud se s rodiči odstěhovala v roce 1960 do Sokolova. Při základní škole navštěvovala výtvarný obor lidové školy umění významného sokolovského pedagoga Antonína Weinfurtera. Během studia na Střední průmyslové škole keramické v Karlových Varech v letech 1971 až 1975 si pod vedením profesora a výtvarníka Vlastimila Květenského dál prohlubovala své výtvarné myšlení. Volnou tvorbou se začala zabývat na počátku devadesátých let 20. století, kdy ji k výtvarnému projevu přivedl výtvarník a kreslíř Jiří Jun z Chodova.

V roce 1998 nastartovala svoji výstavní činnost ve Žluticích. Má za sebou sedmnáct samostatných výstav v Česku a v Německu. Zúčastnila se čtyř desítek společných přehlídek, a to zejména na Středoevropském a Mezinárodním bienále kresby v Plzni, na Intersalonu AJV v Českých Budějovicích. Účastnila se projektu mezinárodně uznávané umělkyně Kateřiny Šedé – Líšeňský profil. Vystavuje také pravidelně s karlovarskými výtvarníky. Byla oceněna cenou statutárního města České Budějovice na 6. ročníku Intersalonu  AJV, je členkou Unie výtvarných umělců České republiky.

Zdroj: Město Sokolov



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy