Sokolov: Lidé oslavili Den horníků (TV Západ)

Nejvýznamnější městské oslavy v Sokolově, Den horníků, i v letošním roce proběhly první sobotu v září. A podobně jako v loňském roce je provázelo velmi horké až tropické počasí.

dezinfekce

Prodejní stánky zaplnily nejen pěší zónu v ulici 5. května, ale řada z nich vyrostla také na Starém náměstí. Zde rovněž probíhal Den národnostních menšin, a tak jednotlivé tradiční i moderní kuchyně národů, žijících na území kraje, nabídly nejrůznější pokrmy i nápoje. 

Lidé tak mohli ochutnat speciality z ukrajinské, vietnamské či mongolské produkce, přijeli i zástupci Sdružení Čechů z banátských Karpat. Své informační stanoviště zde měly také nejrůznější instituce včetně Centra na podporu integrace cizinců nebo Kotce. 

Průvod delegací z šestnácti hornických měst v čele se sokolníkem a zástupci města Sokolova prošel centrem, aby se shromáždil pod hlavním pódiem na náměstí Budovatelů. Zde proběhlo slavnostní zahájení. V úvodu zazněla hornická hymna. 

Přítomné zástupce hornického stavu i návštěvníky pozdravil starosta Sokolova Petr Kubis. Ve své řeči pozdravil i členy delegace z partnerských města Schwandorf a Saalfeld a připomněl význam města v rámci energetického hospodářství. 

„Já vím, že se stále opakujeme, ale já si myslím, že mnozí na to zapomínají. Na sedmi velkolomech se na Sokolovsku vytěžilo přes jednu miliardu tun uhlíků a uhlí se těží dodneška. Vyrobilo se obrovské množství elektrické energie, a i když je to velmi problematické, vyrábí se elektrická energie dodneška. A vy, co jste narození jako já, takže už něco pamatuje a ti starší, tak možná je to den, kdy bychom se mohli ohlédnout v čase, jak Sokolov vypadal před x lety a jak vypadá dnes. Tam, kde byly jámy, kde byly štoly, jsou dnes jezera, sportoviště a prostory pro volnočasové aktivity. A určitě velké poděkování zase našim těžařům. Vytěžili uhlí a jak se lidově říká, uklidili po sobě a ještě vznikla místa, která můžeme využívat,“ poděkoval Kubis. 

Vzpomněl také na ty, kteří již nejsou mezi námi, včetně památky Františka Štěpánka. Vyzdvihl význam tradic pro další generace a děkoval také přítomným horníkům a pořadatelům stejně jako pracovníkům města i složkám IZS. 

Své projevy přednesli, místostarostka Renata Oulehlová, místostarosta Jan Picka, zástupci partnerských měst i těžební společnosti. Předseda dozorčí rady Pavel Tomek mimo jiné upozornil na složitou situaci v oboru. 

„Ty doby, které máme před sebou, kdy nevíme, co nás čeká za rok, za dva, za tři, opravdu nejsou tím, co bychom si kdokoliv z nás přáli. Není to nic příjemného pro lidi, kteří stojí přede mnou, kteří mají tu krásnou profesní čest a hrdost, ten vztah k tomu stavu horníků. Já jsem rád, že město drží tyto tradice, že my můžeme být součástí těchto tradic. A jsem rád, že jste tak v hojném počtu se zúčastnili. Je úžasné vidět i spoustu lidí, kteří doprovázeli celý průvod. Je to tradice, která tady je, bude, ať se bude těžit nebo nebude těžit. Ta tradice, ta hrdost a profesní čest ve všech nás stejně dál zůstane. A já za to moc děkuji. Historii nesmažeme. Děkuji moc a přeji krásný den,“ uzavřel svou řeč Tomek. 

Po minutě ticha za zesnulé horníky došlo k předání vyznamenání Mente et Malleo v překladu S rozumem a kladivem. Pro cenu si přišli ředitel sokolovského muzea a radní Sokolova Michael Rund, Ivana Papežová z Hornického spolku Apollonia z Nového Sedla, za Cech příbramských horníků a hutníků Václav Beck a Antonín Bouša z Hornicko-historického spolku z Plané u Mariánských Lázní. 

Následoval přípitek speciálně uvařeným pivem z místního pivovaru a poté již připnuli zástupci delegace pamětní stužky na prapory hornických měst a jejich spolků. 

Kulturní program pak pokračoval vystoupením hornické kapely Barbora a dalšími hudebními tělesy až do 22. hodiny. V areálu Bohemia se kromě kulturního programu se představila se svou technikou také Armáda ČR. Vojáci umožnili návštěvníkům si osahat nejen ruční zbraně, ale i si důkladně prohlédnout vystavenou bojovou techniku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy