Sokolov: Na Starém náměstí už stojí vánoční strom

Sokolovský vánoční strom už stojí na svém místě na Starém náměstí. Zhruba deset metrů vysoký a krásně rostlý smrk sem přicestoval z nedaleké Svatavy.

dezinfekce

Po řadu let si rostl na zahrádce u domu v Pobřežní ulici, ale jeho dny byly sečteny, protože se přiblížil k drátům elektrického vedení. K zemi by musel jít tak jako tak, tak alespoň své poslední dny prožije ve vánoční atmosféře a bude se těšit pozornosti obyvatel města. A slavnostně se rozzáří v neděli 1. prosince.

Příprava na usazení vánočního stromu začala už v říjnu, kdy na náměstí vznikla nová „díra“ hluboká skoro dva metry a široká čtyřicet centimetrů. Vlastní akce „Vánoční strom pro Sokolov“ pak začala v úterý 26. listopadu kolem osmé ráno. Sehraný tým společnosti SOTES vybavený potřebnou technikou vyrazil směr Svatava a kolonu doplnil obří jeřáb od firmy Lemonta. Pokácení stromu a jeho naložení na vlek tažený traktorem bylo vcelku jednoduché a trvalo to jenom pár desítek minut. Kolem půl desáté byl smrk na Starém náměstí a následovala nejnáročnější a také nejdelší fáze celé akce – ořezání kmene stromu tak, aby se vešel do otvoru v dlažbě. Chlapi ze SOTESU na závěr předvedli přihlížejícím doslova tanec se stromem, než se ho povedlo přesně nasměrovat do tubusu, kde bude příštích několik týdnů upevněn. Teď už zbývá sokolovský vánoční strom jen ozdobit a v neděli 1. prosince slavnostně rozsvítit.

Najít vhodný strom není úplně jednoduché, musí splňovat řadu parametrů, aby si tuto poctu zasloužil. V loňském roce putoval na náměstí strom z Areálu zdraví v Sokolově, o rok dříve byl přivezen až z Josefova.

A na jaký program se můžeme v rámci slavnostního rozsvěcení vánočního stromu v neděli 1. prosince těšit?
V době od 14 do 18 hodin je připraveno například vystoupení dětí z mateřských škol, koncert Pavlíny Jíšové nebo rozdávání koláčků a svařeného vína. Strom se rozzáří v 17:45 hodin a na 18 hodinu je v klášterním kostele sv. Antonína Paduánského připraveno vystoupení skupiny Neřež.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy