Sokolov: Ochotnická Čurda odehrála 22. ročník (TV Západ)

Dvaadvacátý ročník svátku ochotnického divadla “Sokolovská Čurda “ proběhl v Městském divadle ve dnech 27. - 29. září. Amatérské soubory z celé republiky na přehlídce dokazují, že není malých rolí - tedy Čurdy.

dezinfekce

Sokolovská akce, kterou pořádá místní Divadlo bez zákulisí, vznikla z hecu přede dvěma dekádami na návštěvě podobné akce v Horažďovicích.

„Přehlídky jsou úžasné, naše jedinečná je tím, že nemáme porotu. My se tady nehodnotíme, my si tady neříkáme, jak by to kdo udělal, kdyby to dělal. My si tady povídáme o divadle s lidmi, které máme rádi, kteří jsou stejně postižení jako my a postižení divadlem je nadosmrti. A je obohacující. Potkáš lidi, které by si nikdy nepotkal, dozvíš se věci, které by si nikdy se nedozvěděl a poučíš se o věcech, o kterých si ani nevěděl, že se můžeš poučit. Je to taková lázeň divadelní a za to to vždy stojí dělat,“ popsal duchovní otec přehlídky a režisér pořádajícího souboru Martin Volný. 

Mezi představeními, kdy se v zázemí připravují soubory se svými rekvizitami, se najde čas na setkání s přáteli, pořízení fotografií nebo pročtení Zpravodaje k aktuálnímu ročníku akce. Z letos došlých 20 přihlášek nakonec pořadatelé vybrali šestici souborů.

„Protože je to u nás demokratická volba. Všichni členové Divadla bez zákulisí dávají své hlasy, ty se sečtou a podle toho se udělá pořadí jednotlivých souborů. Šest jich je proto, protože shodou okolností mají tyto soubory vždycky velký čas na přípravu, odehrají a zase veliký čas na zrušení té scény, protože to my všechno musíme počítat,“ Jaroslava Nikodémová.

První se představilo chomutovské divadlo NaOko s pohádkou Jablko přání pro třináct postav. Poté proběhlo uvítání účastníků a zahájení přehlídky před slušně zaplněným hledištěm.

Následovala hra Rádobydivadla Klapý s příběhem zdánlivě nemožného přátelství dvou žen ze dvou různých světů s názvem Skořápka.

V sobotu namísto Zabijáka Joea studia D3, zaskočilo Divadlo mladého herce s kriminální komedií “Ani za milion”. Přijeli také staří známí. Divadlo JakoHost z Plzně se Svatební cestou do Jiljí, o kterou byl mimořádný zájem i další kamarádi z brněnského divadla AMADIS. Ti přivezli crazy komedii o (téměř) nepřekonatelných rozdílech mezi muži a ženami z pera Jakuba Zindulky a v režii Tomáše Hradila Od Silvestra do Silvestra. Přehlídku uzavřelo nedělní dopolední historické drama Lev v zimě Divadla Stodola z Moravy. 

Během přehlídky bylo také možné podpořit organizátory zakoupením drobností pro příští ročník. 

„To, co tam vidíte veškeré výrobky vyráběli členové našeho souboru, takže to není nákup, prodej, takzvaný. A i pekli buchty i vyráběli různé věci a potom samozřejmě přinášeli i dárky třeba naši přátelé, kteří k nám chodí do divadla,“ dodala herečka a členka organizačního týmu Nikodémová. 

"Cenu Františka Zborníka – Velkou Sokolovskou čurdu" získali Pavel Macák za roli Marka, muže mnoha tváří a Naďa Hladíková za roli Naděždy, uklízečky ve hře Skořápka Rádobydivadla Klapý Libochovice.

"Zlatého vrtíka" Vaška Junka za tvůrčí přístup ke scénografii získalo Divadlo JakoHost Plzeň ve hře Svatební cesta do Jiljí a její scénograf Marek Marovič.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy