Sokolov: Předáno pět medailí Za zásluhy o bezpečnost (TV Západ)

Ve čtvrtek 1. prosince se v sokolovském divadle uskutečnil slavnostní večer spojený s benefičním koncertem Big Bandu Hudby Hradní stráže a Policie ČR a pěveckých sborů, při kterém byly zároveň oceněni jednotlivci medailemi Za zásluhy o bezpečnost města.

dezinfekce

Slavnostní ráz události dodal nástup čestné jednotky s prapory Města Sokolova, Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje, Střední policejní školy Ministerstva vnitra a  Armády ČR za zvuků Husitského chorálu.

Moderátor večera Radim Jehlík přivítal hosty galavečera a také dirigenta orchestru Jana Zástěru. Poté již na pódium přišla první oceněná, Gabriela Trägerová, zdravotní sestra anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Sokolov. Z rukou poslankyně Parlamentu ČR a 2. místostarostky města Sokolova Renaty Oulehlové převzala medaili za záchranu života mladého motorkáře. Tomu nebyla dána přednost na hlavní silnici a rychlá a účinná pomoc ze strany sokolovské sestřičky rozhodla o jeho přežití. 

„Jak moc pomohlo, že pracujete na ARO?“ otázal se moderátor.

„Docela hodně, jelikož v takových krizových situacích jsme tam bývali často, že člověk musí reagovat hned. Je to prostě stres být při resuscitaci. Tady ta situace byla tomu podobná, kdy jsem čekala jestli Ondra půjde do bezvědomí nebo ne,“ popsala Trägerová. 

Medaili a dary převzal od 1. místostarosty města Sokolova Bc. Jana Picky a ředitele Krajského vojenského velitelství Karlovy Vary plk. Gšt. Ing. Františka Vilíma velitel roty sokolovské pobočky Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy ministerstva obrany v Moravské Třebové npor. Mgr. Daniel Chval. Válečný veterán a jedna z hlavních postav sokolovské pobočky spolu s prap. Starkem asistoval při záchraně lidského života v Nemocnici Sokolov. Hodinu, společně s personálem nemocnice, resuscitovali kolabujícího staršího muže. 

„Slyšeli jsme v mezipatře zvláštní zvuk padající osoby, tak jsme tam hned naběhli. Viděli jsme, že je v nepřirozené poloze, vyndali jsme ho do mezipatra a začali jsme kontrolovat funkce, dali jsme jho do stabilizované polohy a pak když selhalo srdce, začali jsme s resuscitací,“ přiblížil situaci Chval. 

Poradkyni náčelníka Generálního štábu Armády České republiky, brigádní generálce Mgr. Lence Šmerdové předal poté ocenění spolu s plukovníkem Vilímem starosta města Sokolova Mgr. Petr Kubis. Generálka se významně se zasloužila o zřízení sokolovské pobočky Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy ministerstva obrany v Moravské Třebové. Ve své řeči poděkovala všem, kteří se podíleli na vzniku a fungování úspěšného projektu. 

„To společné, co chce někdo vybudovat, je tím strašným hnacím motorem a když se sejde parta dobrých lidí, kteří jsou tomu zasvěceni, tak potom vznikají tady takové velké vazby – jako Armáda a město Sokolov – a studenti, na které jsem neskutečně pyšná. Oni totiž nejsou jen ze Sokolova, ale vaše město přilákalo v podstatě studenty z celé republiky,“ poděkovala Šmerdová. 

Medaile a dary vrchnímu radovi plk. Zdeňkovi Jedličkovi, bývalému řediteli Vyšší policejní školy a Střední policejní školy Ministerstva vnitra v Praze a zástupci ředitele téhož zařízení plk. Mgr. Radkovi Marcínovi předal spolu se starostou Sokolova ředitel Územního odboru Sokolov Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje plk. Mgr. Karel Stodola. Oba jmenovaní se významně zasloužili o zřízení sokolovské pobočky Vyšší policejní školy a Střední policejní školy Ministerstva vnitra v Praze. O pobočku v Sokolově je velký zájem jak ze strany žáků ze Sokolova, tak celého Karlovarského kraje.

„Kraj pociťoval, i okres Sokolov, potřebu posílit zde bezpečnostní složky a těžko sem získával policisty z jiných regionů. Vždy ti nejdůležitější jsou ti, kteří se tam narodí, kteří mají tam kořeny, mají tam známé, příbuzné, rodinu, ti tak nejspíše zůstanou a budou tomuto kraji věrní,“ vysvětlil plk. Jedlička. 

„Nedá mi to, abych nepoděkoval všem pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům celé naší pobočky zde v Sokolově a doufám, že to ocenění je i tak trochu pro ně,“ komentoval dále ocenění Marcín. 

Poté následovala společné focení na pódiu a odchod čestné stráže. Program pokračoval vystoupením muzikálové zpěvačky Gabriely Urbánkové. Svůj blok písní měl také rodák z nedalekého Horního Slavkova Tomáš Savka. Ten nyní působí v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a od roku 2014 je sólistou hudebního tělesa Hudba hradní stráže a Policie České republiky.

Dále vystoupil pěvecký sbor pod vedením Adrey Plaché a pěvecké sbory Zvonek a JENTAK. Došlo také k předání šeků. Konkrétně výtěžek z koncertu 58 tisíc korun, dar Nadačního fondu Františka Štěpánka 20 tisíc a dar společnosti VODÁRNA SOKOLOVSKO s.r.o. také 20 tisíc korun. Výtěžek a dary společností letos budou věnovány na náklady spojené s léčbou a rehabilitací šestiletého Jindříška Svatoše.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy