Sokolov: Začínají opravy parkovišť U Herby a Heyrovského (TV Západ)

Další nové i revitalizované parkovací plochy přibydou v Sokolově. Dvě akce již znají své dodavatele, u jiných vznikají projektové dokumentace.

dezinfekce

V ulici Sokolovská za Herbou rozšíří projekt stávající parkovací plochy. Cílem je úprava nevyhovujícího uspořádání komunikace a parkování za bytovým domem čp. 1443 – 1449. Dojde k rozšíření vozovky a k novému vymezení stávajících parkovacích stání. Součástí zakázky je i návrh nového placeného parkoviště na p.p.č. 1525/3. 

"Máme tady výsledky zadávacího řízení. Vybrali jsme zhotovitele. Měli jsme obavy, že samozřejmě v této době ty nabídnuté částky a ceny budou přesahovat rozpočtové možnosti města. Z toho důvodu jsme na Zastupitelstvu nechali na ty jednotlivé akce i navýšit rozpočet o 3,4 milionu korun. Jsem hrozně rád, že se podařilo, protože vlastně parkoviště U Herby byla rozpočtová na částka 12,3 milionů korun," popsal starosta Sokolova Petr Kubis. 

Vysoutěžená cena byla jen o 64 tisíc korun vyšší, takže se rezerva může přesunout na jiné účely.

"V této části by mělo vzniknout 100 parkovacích míst s tím, že 40 vlastně budeme rekonstruovat. To jsou ta původní místa, která nejsou normovaná. A 60 míst vznikne navíc a počítáme z hlediska realizace, že ta místa by mohla být hotová a postavená někdy na podzim letošního roku," uvedl starosta. 

Za Herbou má být hotovo letos na podzim. Parkoviště, které má vzniknout v ulici Heyrovského, již také má dodavatele prací. 

"Zde jsme my počítali opět s podstatně vyšší částkou. Podařilo se nám vysoutěžit za 6,9 milionů korun, což je pomalu o dva miliony méně, než jsme měli rozpočtováno. I v tomto případě jsme v Zastupitelstvu pro jistotu nechali navýšit částku o 3,4 milionu korun, které vlastně nám opět zase spadnou zpátky do rezervy, protože je vlastně nebudeme potřebovat. Zde by mělo vzniknout 44 parkovacích míst. A co se týče realizace, i tady počítáme, že by měla být hotová někdy na podzim letošního roku," doplnil Kubis. 

Zároveň v Sokolově pokračuje hledání lokalit pro zřízení velkých záchytných parkovišť. Informovali jsme již o areálu Bohemia, kde má přibýt 115 míst. Další velké plochy doplní stávající parkoviště se 170 místy na Michalu v Mánesově ulici. 

"Od roku 2014 město vybudovalo 618 nových parkovacích míst, což je poměrně hodně k těm stávajícím. A samozřejmě všichni vnímáme, že Sokolov nemůže být jedno velké parkoviště. Důležitá informace je, že v ORP Sokolov, což je 29 obcí, přibylo od roku 2014 skoro 24 tisíc vozidel. A to se samozřejmě někde ukáže. Proto chceme jít cestou tzv. záchytných parkovišť, kde stojíme zrovna na jednom z nich, tady v Sokolově, v ulice Mánesova, kde po pravé straně by měla vzniknout další plocha, kde bychom chtěli vybudovat 126 parkovacích míst," přiblížil starosta.

Nestandardní tvar parkovacích ploch zapříčinily stávající rozvody sítí plynu a vysokého napětí, které mají ochranná pásma. Dosavadní praxe, že každé nové záchytné parkoviště je pod kamerovým systémem napojeným na Městskou policií, se rozšíří o další službu občanům. 

"My připravujeme změnu i s ohledem na to, že samozřejmě chceme, aby lidé parkovali na těchto velkých místech a chtěli bychom nově zveřejnit přehledněji kamerový systém, které vlastně ty systémy umisťujeme zde na těch jednotlivých parkovištích. To znamená, když tu člověk parkuje, aby se mohl vlastně 24 hodin podívat i na své vozidlo," dodal Kubis. 

Webové rozhraní pro možnost kontroly veřejné parkovišť vzniká v současné době a fungovat by mělo od 1. dubna letošního roku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy