Sokolov: Zastupitelé schválili odkoupení domů v Nádražní ulici (TV Západ)

Sokolovské zastupitelstvo schválilo koupi problémových domů v Nádražní ulici. Dva roky trvající vyjednávání nakonec vedlo k přesvědčení dosavadního majitele, aby za odhadní cenu 16,6 milionu korun nemovitosti městu prodal.

dezinfekce

"Před sedmi lety České dráhy nabídly odkup nemovitostí u vlakového nádraží v Sokolově. Tehdy nebyla ta většina ani v Radě, aby se to odkoupilo. Takže to odkoupil soukromý vlastník, který tam pronajímal byty. Bohužel se ukázalo, že je to jedna z nejvíce sociálně vyloučených lokalit, kde se nedařilo vůbec nic. Sociální práce téměř není možná, protože ti lidé nemají zájem o nějakou sociální práci, byly tam neustále problémy, neustále se tam střídal sociální odbor s policií, věčný nepořádek. Nejhorší byly ty černé skládky, které se musely jednou za čas uklidit, protože to už velice hyzdilo město. To místo je vstupní branou do Sokolova, je tam autobusové i vlakové nádraží. Čelili tam cyklisté na páteřní cyklostezce obtěžování ze strany nájemníků tohoto domu. Je to tam těžké," zhodnotila problémy dotčené lokality starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Město proto přede dvěma lety pověřilo vyjednáváním Sokolovskou bytovou, která spravuje městské byty. Po dohodě na kupní ceně jež vzešla ze znaleckého posudku přišly na řadu následná ujednání. 

"V další fázi jsme administrativní záležitosti a nějaká práva, která budou nebo nebudou váznout k té nemovitosti. Nakonec jsme se shodli, že město koupí dům prázdný, bez nájemníků, bez jakýchkoliv dalších závazků," popsal jednatel Sokolovské bytové Erik Klimeš. 

Kam zhruba 150 nájemníků ve čtyřech desítkách bytů půjde, není jisté. Jednou z možností je odchod do jiných sídel v okolí nebo i zcela mimo region. 

"Nás se taky nikdo neptal, jestli ti lidé, kteří nemají v drtivé většině žádnou vazbu na město, jestli chceme, aby tady u nás bydleli. Takže ti lidé vesměs přišli odněkud. Nejsou to občané města Sokolov, jsou to prostě lidé, kteří přišli z různých končin republiky i ze Slovenska nebo další navrátivší se z Anglie, takže to nejsou opravdu naši stěžejní občané. Nemají prostě vazbu na město, než je ten byt, a proto není určitě naší povinností řešit, kam půjdou, protože, jak jsem již řekla, nás se taky neptali, proč sem přichází," komentovala situaci Renata Oulehlová. 

Problém, který vychází z nedostatečné legislativy, nemohou podle slov vedení Sokolova řešit samotná města. 

"Legislativně by se určitě mělo už toto řešit, protože těch měst neubývá, naopak přibývá měst, které mají problémy s těmito vyloučenými lokalitami a bohužel i s nájemníky, kteří nedodržují vůbec nic a hlavně zásady slušného chování," uvedla Oulehlová. 

Město pečlivě sleduje nabídky prodeje bytových domů, které by v budoucnu mohly přinést podobné problémy. 

"Proto jsme velice rádi, že se nám podařilo odkoupit budovu bývalé hygienické stanice. Bylo to velice náročné, aby se nám to podařilo odkoupit. Vlastně už v té finální verzi, kdy už jsme opravdu byli nešťastní, tak jsem se spojila s paní ministryní financí, podařilo se nějakým způsobem domluvit. Tím, že opravdu v Sokolově je mnoho sociálně vyloučených lokalit a my jsme zdůrazňovali hlavně ty hrozby, které mohou být a "hygiena" byla tedy opravdu ukázkový příklad, kde by se dala během chvíle udělat ubytovna cirka pro sto lidí. Takže na to ministerstvo slyšelo. Samozřejmě jsme všechno zdůvodnili a podařilo se nám v letošním roce už odkoupit tento objekt, což se nám velice ulevilo. Jsme za to rádi. A teď další případ je bývalá transfuzní stanice, kde také teď se domlouváme s Krajem o odkupu," dodala starostka. 

Budovu bývalé hygieny v Chelčické ulici koupilo město od státu za 20 milionů korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 31.08.2022 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy