Sokolov: Zeď s graffiti doplní další výjevy z historie města (TV Západ)

Další umělecké graffiti přibude na zdi areálu Sokolovské bytové. Dohodlo se na tom město s výtvarníkem Tomášem Popelkou, známého pod uměleckým jménem real143.

dezinfekce

S tímto využitím zdi, která je vidět také ze zdejší cyklostezky, se začalo přede dvěma lety kdy vznikla první kresba znázorňující symbol města Sokolova.

„My jsme chtěli, protože ten panelový plot si o to vysloveně říká, udělat nějakou dominantu, která charakterizuje město Sokolov. Proto se tam objevil následně ten Sokol, který nám namaloval nebo vytvořil profesionální umělec z Karlových Varů. A musím říct, že jsme všichni byli příjemně překvapeni reakcí zejména Sokolováků, kteří tam dnes a denně chodí. Na toho Sokola se pak jezdili dívat i lidé z dalších částí našeho města a koneckonců i díky strategickému umístění vedle cyklostezky vedle rušné ulice, která je využívána, tak nám to ocenilo a pozitivní informace jsme měli i od mnoha návštěvníků našeho města,“ uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Město poté dalo plot k dispozici i dalším amatérských výtvarníkům, takže přibyla nová díla. Stále se ale vracela myšlenka využít prostor k podpoře historického povědomí o městě. 

„Jakási městská veřejná galerie. A to se nám daří, protože rok na to jsme zase další panely dali k dispozici stejnému umělci a s jasným zadáním popsat historii města Sokolova. Proto tam vlastně vznikl na jednom panelu krásný text, který to město charakterizuje a který ho popisuje. A na dalším panelu nebo na dalších panelech je také rytíř Sebastián, který podle pověsti město Sokolov zakládal. Jak už jsem říkal, chceme pokračovat v této venkovní galerii dále. A důkazem toho je rok 2024, kdy ještě teď na podzim a Rada města už schválila to zadání, opět stejnému umělci, aby ten rukopis byl opravdu stejný a ještě v letošním roce tam budou pomalované další tři panely. Na jednom panelu bude opět doprovodný text a ty další dva panely a grafické znázornění, jako Rada města jsme také schvalovali, tak ty se budou věnovat založení nebo historii klášterního kostela sv. Antonína Paduánského jako takového. To znamená, že na jednom panelu bude ten klášterní kostel, na druhém to, co ke klášterním kostelu vždy patřilo, to znamená postava mnicha,“ popsal další plány místostarosta. 

V dalších etapách by mělo dojít ke zmapování všech dostupných polí a vytvoření celkové koncepce. Počítat je třeba také s vandaly, kteří se už na některých místech podepsali.

„Zaplaťpánbůh ne na ty graffiti, které vytvořil tento umělec, ale bohužel na graffiti, které tedy vytvořili ti amatérští mladí umělci, takže tam už se nám občas něco objevuje. My to nechceme nechat v klidu, protože je nám líto i té práce těch ostatních kluků, kteří si ty spreje vzali a šli nám vyzdobit plot. A teď to myslím v tom dobrém a na zakázku města v rámci té soutěže, tak jejich práce nám je také líto. Takže my jsme pověřili policii, nahlásili jsme to jako trestný čin, protože tam došlo k znehodnocení toho jejich díla, takže jednotlivé případy už řešíme a snažíme se to dotáhnout do konce,“ dodal Picka. 

Některá pole město ponechá také k prezentaci historie zdejšího pivovaru.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy