Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě. Meziročně výrazněji přibylo prohřešků proti hygieně. V oblasti zásad welfare zvířat bylo odhaleno podobné množství porušení předpisů jako před rokem.
Celkem Státní veterinární správa (SVS) provedla 964 kontrol. Alespoň jednu závadu zjistila v 38 případech. Celkový počet závad dosáhl 67 (v rámci jedné kontroly může být zjištěno více závad). Ve 29 případech bylo zjištěno, že kontrolovaný prodejce předem nenahlásil, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat, což mu ukládá legislativa. Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace zjistili úřední veterinární lékaři ve 22 případech. V deseti případech se vyskytla porušení v oblasti zásad welfare při prodeji a manipulaci s rybami. Při pěti kontrolách zjistili inspektoři SVS nedostatky v dokumentech o původu prodávaných kaprů.
Mezi vážná porušení legislativy patřil například případ, kdy prodejce v Moravskoslezském kraji kapry usmrcoval v rozporu s legislativou. Ryby nebyly bezprostředně po vytažení z kádě s vodou omráčeny a vykrveny, byly zhruba 15 minut uloženy v přepravkách a až potom došlo k jejich usmrcení. Protože tímto došlo k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, předala SVS podnět obci s rozšířenou působností, která s chovatelem povede správní řízení o pokutě.
„Podobné závady by se vyskytovat rozhodně neměly. Prodejcům, kteří porušili legislativu, bude uložena pokuta. V případech, kdy jsme zjistili týrání zvířat, bude předán podnět místně příslušné obci s rozšířenou působností. Na problémové prodejce se navíc přednostně zaměříme při kontrolách v příštím roce,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Při kontrolách veterinární inspektoři každoročně mimo jiné prověřují, zda je stánek umístěn a vybaven dle zásad ochrany zdraví zvířat a požadavků na jejich welfare. Kontrolováno je také, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Sledováno je, zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. Legislativním požadavkům musí odpovídat také výbava prodejců a v souladu s nimi (zejména se zákonem na ochranu zvířat proti týrání) musí být postupováno při usmrcování ryb. Na stánku nesmí chybět dostatečný zdroj pitné vody k omývání pracovního pultu a také odvod odpadní vody do kanalizace. Podle předpisů musí být nakládáno také s živočišnými odpady z kuchaných ryb. Kontrolování prodejci mají povinnost doložit původ ryb a zákazník musí dostat dostatečné informace o prodávaném zboží.
Zdroj: Státní veterinární správa