Pozornost zaměřuje také na kontrolu nabývacích dokladů a prověřuje, zda nejsou uváděny na trh potraviny neznámého původu. Ke dnešnímu dni inspekce realizovala více než 1 100 kontrol.
Kontrolní výsledky od počátku kauzy naznačovaly, že jsou provozovatelé potravinářských podniků, jde-li o uvedenou komoditu, obezřetnější, avšak aktuální výsledky intenzivní kontroly napříč všemi kraji ČR ukazují, že se případy klamání spotřebitele o původu masa objevují a v pořádku není ani stav kontroly dokladů prokazujících původ a dosledovatelnost masa.
Ve 3 případech došlo ke klamání spotřebitele o zemi původu masa:
- Restaurace Mexita Hradec s.r.o., Velké náměstí 148/11, Hradec Králové. Kontrolovaná osoba místo masa z Argentiny v pokrmu „Argentinská roštěná - 200 g STEAK RIB EYE Z MLADÉHO BÝČKA“ nabízela potravinu vyrobenou z masa původem z Brazílie.
- PIZZERIE CIAO – CIAO s.r.o., Teplická 365/60, Děčín. V nabídce pro spotřebitele bylo deklarováno "CARNE DI MANZO - CHLAZENÉ HOVĚZÍ MASO ARGENTINA", ačkoli maso určené k jeho přípravě bylo původem z Brazílie.
- NATIONAL RESTAURANT s.r.o., Nehrova 26/3a, Mariánské Lázně 353 01. Pokrm označený jako „Carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové s listy rukoly a parmazánovými lupínky“ obsahoval dle deklarace na obalu maso původem z Nizozemska.
V celkem 48 případech nebyli provozovatelé v průběhu kontroly schopni předložit nabývací doklady k použitým surovinám a byli vyzváni k jejich dodatečnému předložení. Z následně dodaných nabývacích dokladů bude dále možné posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný.
Ve dvou provozovnách bylo skladované maso na místě vyhodnoceno jako nevhodné k lidské spotřebě (maso s prošlým datem použitelnosti a zkažené maso) a inspektoři nařídili zákaz jeho uvádění do oběhu.
S kontrolovanými osobami bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce