Při kontrole v provozovně společnosti DAJOZ s.r.o. na Hlavní ulici v Dolních Bojanovicích inspektoři krom jiných úkonů odebrali k laboratorní analýze vzorek vína skladovaného v KEG sudu o objemu 50 L. Dle průvodní dokumentace se jednalo o víno odrůdy Pálava, víno bílé, polosladké, výrobce: Juraj Uhlár, Višťuk 31, země původu: Slovensko.
Společnost DAJOZ s.r.o. je tzv. příjemcem vína – subjektem, který jako první víno ze zahraničí uvádí do oběhu na území ČR – a inspektoři SZPI vzorek odebrali během povinné ochranné lhůty deseti dní od nahlášení dovozu vína ze zahraničí, po kterou musí příjemce ponechat víno v provozovně. Tyto povinnosti vznikly od účinnosti novely zákona o vinohradnictví a vinařství.
Analýza v laboratořích SZPI prokázala v odebraném vzorku přídavek vody v množství 84 %. Dále analýza prokázala přídavek sacharózy v množství 28,6 gramů na litr. Oba zásahy patří k nepovoleným enologickým postupům a SZPI nařídila likvidaci předmětné nevyhovující šarže.
Inspekce informaci vloží do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS a s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce