Laboratorní rozbor SZPI v potravině prokázal přítomnost alergenu arašídy v koncentraci 253 miligramů na kilogram (mg/kg). Výrobce na obal potraviny uvedl: „Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů a arašídů.“, přičemž v laboratoři naměřená hodnota je vyšší, než nezáměrná křížová kontaminace při dodržení pravidel správné výrobní praxe. Konzumace potraviny s vyšší než deklarovanou přítomností alergenů může způsobit zdravotní komplikace osobě s alergií nebo intolerancí na příslušnou alergenní složku.
Z došetřování vyplynulo, že prodejce uváděl do oběhu nevyhovující šarži o velikosti 36 000 ks (á 175g, celkem 6,3 tuny), přičemž stáhnout z regálů se podařilo 19 610 ks (celkem přes 3,4 tuny). SZPI doporučuje všem spotřebitelům s alergií a intolerancí na arašídy, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.
SZPI zahájí s prodejcem správní řízení o uložení pokuty.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce